У ЛЕСКОВАЧКУ Зелену зону после британске компаније "Аптив пакард", која се бави производњом инсталација и модула за аутомобилску индустрију, стиже нови инвеститор. Овога пута реч је о домаћој компанији "Статовац комерц", која планира да на овом простору изгради дистрибутивни центар свог канцеларијског и школског програма. Куповина два од 40 хектара расположивог комунално уређеног земљишта озваничена је потписивањем уговора после јавне лицитације, на којој је постигнута цена од 41,5 милиона динара.

"Статовац комерц" је прва локална компанија која је изразила намеру да инвестира у нову лесковачку индустријску зону. Она је првобитно била намењена прикупљању, преради и дистрибуцији пољопривредних производа, али је изменом просторног плана отворена и за лаку индустрију.

Зону је "оживела" британска компанија "Аптив пакард" инвестиравши око 25 милиона евра у фабрику, која би требало да запосли најмање 2.500 људи, па је земљиште добила без надокнаде. "Статовац" је морао да га плати, јер ће у њиховом дистрибутивном центру бити запослено много мање радника, али ће локална самоуправа заузврат да изгради пола километра дугу саобраћајницу, додатну канализациону мрежу и улично осветљење и за те намене из свог буџета да издвоји 30 милиона динара.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Американци отварају 2.500 радних места у Лесковцу


- Ова компанија има могућност да гради било где у иностранству, али је одлучила да се шири управо у нашем граду - оценио је градоначелник Горан Цветановић.

"Статовац" запошљава 90 радника. Има своју експозитуру у Хонгконгу и бави се трговином и производњом школског прибора у Кини где сарађује са стотинак добављача.

- У последњих 30 година постепено смо ширили пословање у Србији и трудили се да будемо лидери на тржишту да би данас извозили у 15 земаља у региону и ЕУ. Изградња најсавременијег дистрибутивног центра од 4.000 метара квадратних, прва од три планиране фазе, креће ускоро и биће завршена средином наредне године - најавио је Марко Марковић, директор лесковачке компаније.


ПОВОЉНО ОКРУЖЕЊЕ

ЛЕСКОВАЦ је град са повољним пословним окружењем и о томе поседује регионални сертификат НАЛЕД-а, чије је критеријуме испунио са 92,8 одсто. У локалној самоуправи истичу да земљиште у Зеленој зони даје могућност за повећање прихода градског буџета. Ова зона налази се у северном делу града. Крај ње пролази железничка пруга, а простор, од укупно 100 хектара, пресеца стари ауто-пут.