БЕЛОСВЕТСКИ сајам хумора и сатире "Шабачка чивијада", која се одржава као увод у "Малогоспојинску светковину" (21. септембар), ове године надмашила је очекивања и званица и домаћина. Кроз Шабац су протутњали страни и домаћи карневалисти, играло је 1.000 фолклориста, свирало 100 тамбураша, а све уз незаобилазни сатирични хумор, по чему су чивијаши надалеко познати.

- Народе чивијашки, хумористичка интелигенцијо, чуј и почуј, а понешто и пречуј... - ово је почетак говора чивијашког добошара, глумца Боривоја Божанића, који је свечарских дана одзвањао улицама са неуморног фијакера. А Шапчани, као запета пушка, само су чекали да изађу на тргове.

На највећем градском тргу, испред хотела "Слобода", одзвањао је програм "Нек се точак покрене", а тај точак су, ове јесени, симболично покренули Радушко Јанковић, главни шабачки карневалиста, који је и најодговорнији за долазак карневала у Шабац, и познати неуропсихијатар др Стеван Станковић.

- А и ко би други! - коментарисали су Шапчани уз опаске да ниједан стручњак, ни карневалиста ни психијатар, овде не може много помоћи. Ипак, није их ни то што сматрају да их тишти омело да, непогрешиво, за краљицу карневала изаберу најлепшу - Емину Каљевић. А потом, уследила је "Шампитијада", карневал љубимаца, игра и песма културно-уметничког ансамбла из Грчке...

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - "Чивијада": Часови почели уз добошара

ПОСЛЕ свирке и забаве, у Шапцу обавезно иде ред смеха, али финог, чивијашког, па је тако чивијашки жири за најбољу карикатуру изабрао рад Милене Јовановић, академске сликарке из Шапца. Најбољи афоризам написао је Нинус Несторовић из Новог Сада, а најбољу сатиричну причу Томислав Дрвар из Сомбора.

ШАБАЧКА "ЗОРКА" Веома је посећена била изложба о настанку фабрике "Зорка" коју је уприличио најстарији шабачки фото-репортер, хроничар и блогер Драган Петровић. Кроз галерију Културног центра ових дана, евоцирајући успомене на златна времена, неуморно је марширала армија бивших радника некадашњег хемијског гиганта који је, сматра се, подигао Шабац.

Шапчанима је душу разгалила и књига "Шабачка чивијада", овдашње новинарке и књижевнице Стане Муњић, која је, практично, сабрала првих 50 година шабачког шеретлука на једном месту, све учеснике и председнике чивијашке републике, вицеве и шале које су изрекли, али и "истрпели".

Дечји карневали - Предшколске установе "Наше дете" и малишана из целе Србије - у центру Шапца направили су весели колапс, а родитељи, рођаци и васпитачи утркивали су се ко ће лепшу фотографију да направи. Док су учесници важно парадирали прерушени у принцезе и виле, у бетмене и краљеве...

Да употпуне приредбу, постарали су се "Чивијашки генијалци", који су пустили хелијумске балоне са порукама зашто све треба посетити Шабац, својеврсни позив овдашње Туристичке организације (ТОШ), која је организатор "Чивијаде". На градском тргу наступило је 100 малих тамбураша из земље и региона, да би потом уследила "Чивијашка фолклоријада" са преко 1.000 извођача.


ЗА карневал беба и трудница, Шапчани су констатовали да је то њихова парада поноса, а за "Велики чивијашки карневал", са преко 500 учесника из иностранства, опет, да - нема "голих жена". Чивијаши који ће вам на питање да ли знају да свирају трубу одговорити спремно са: "Нисам пробао", по својој природи некако су склони да верују да све знају боље.

Ваљда због ове околности, окупили су сатирични крем, а за председника Чивијашке републике ове године, из ината, прогласили правника и писца Миодрага Мојића и предали му у руке кључеве града. Он је на чивијашком трону наследио Предрага Кораксића Коракса, а овај Бранислава Лечића...

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Добошар отвара "Чивијаду"

НИЈЕ никаква новост да је "Чивијада" шездесетих година била забрањивана због "идеолошког скретања", па онда мењана до непрепознатљивости, да јој се 2000. године, на пример, прогнозирао суморни сценарио гашења. Јер, како су тада говорили шабачки политички оци - све може да се јавно саопшти па за сатиром више и нема потребе.

Али, да заиста свако време носи своје бреме, доказ су чивијашки председници, међу којима су били Нела Ержишник, Бранко Ћопић, Сека Саблић... Како год било, Шапчани су, уз концерт Жељка Васића, у суботу увече до касних сати славили на највећем градском тргу.

УТАКМИЦЕ ВЕЧИТИХ (НЕ)ПРИЈАТЕЉА

ТРАДИЦИОНАЛНО, игране су у Шапцу утакмице између глумаца и конобара, и између политичара и новинара. Ови последњи на дресовима су исписали: "Уа цензура", али одговор на то ко и кога у Шапцу заиста цензурише не би могла никако да пружи једна "Чивијада".