ПОДРУЧЈЕ на којем је утврђено присуство афричке куге свиња код три товљеника на газдинству у месту Српски Итебеј, у општини Житиште, у петак је потпуно очишћено у складу са процедуром, рекао је министар пољопривреде Бранислав Недимовић приликом отварања првог Пољопривредног сајма у Кикинди и најавио да ће фармери бити обештећени.

- Платићемо власницима штету, предузети све мере редукције и надам се да ћемо спречити ширење болести - рекао је министар. - Нисмо изненађени што се обољење појавило и у Банату јер неколико километара даље, у суседној Румунији, већ увелико "гори" од овог обољења. Зато је било изненађење што се најпре открило у централној Србији.

Недимовић је истакао да и поред свих предузетих мера заштите није искључено да се зараза појави још на неколико места.

- Најважније је да се очувају подручја где се гаји највећи број товљеника, а то је тренутно у Мачванском, Јужнобачком округу и у Срему - казао је министар.

Прочитајте још - Афричка куга у насељу Српски Итебеј

Управа за ветерину је подручје полупречника најмање 10 километара око жаришта заразе, које обухвата општине Житиште, Нова Црња и Сечањ, прогласила угроженим од афричке куге свиња, сазнају "Новости" у Министарству пољопривреде. Из Управе поручују да је неопходно да сточари примењују превентивне мере: не хране свиње помијама, избегавају отворено напасање, не долазе у директан контакт са дивљим свињама.

Бранислав Недимовић,фото Танјуг

ПРИЈАВИТЕ БОЛЕСТ

АФРИЧКА куга свиња је вирусна, веома опасна заразна болест за коју вакцина не постоји. Надлежне институције апелују на сточаре да сва угинућа и сумње на појаву болести пријаве ветеринарској инспекцији, као и на бројеве телефона за пријаву сумњи 011-311-7536 (током дана); 064-868-0016 (током радног времена) и 0800234236.