ЗА само десетак дана, од 20. августа до истека тог месеца, у приватним шумама око села Јабланица и Луњевица, источно од Горњег Милановца, покрадене су стотине кубних метара квалитетног техничког дрвета - грађе од букве, цера и граба.

Прочитајте још: КО У ШАПЦУ НОЋУ СЕЧЕ ЗИМЗЕЛЕНО ДРВЕЋЕ: Секташки обред или само обест?

Као и огревног. Криминалци, за разлику од својих претходника који су из шума изнад ових и суседних села грађу и дрва раније крали ноћу, сада то безобзирно чине - усред белог дана!

По рачуници мештана, најтеже крађе почињене су у њиховим шумама на локалитетима Стаматовица и Вис, код два поменута села.

Прочитајте још: СЕКУ МИМО УГОВОРА: „Анонимни” пустоше црногорске шуме

- Долазе тамо са нерегистрованим тракторима и приколицама. Секу стабла и извлаче их чекрцима. Неке од њих мештани су из прикрајка снимили мобилним телефонима, као доказ. Неке су други мештани видели, како одвозе дрва из овдашњих шума, па и из моје шуме на Стаматовици. Имамо за то сведоке. Чине и друге штете: ломе млада стабла, која се никад више неће опоравити - објашњава Ратомир Јовановић (78) из Луњевице.

Дрвокрадице су дрски до те мере, да понекад долазе у домаћинства, тобоже се распитују има ли ко да им прода дрва за сечу, или нуде да они, ако ком треба, продају - "своја"!

- Ти што су долазили у наша дворишта, представљали су се, вероватно лажним именима. По говору, закључујемо да нису из овог краја. Кад су неки наши мештани протестовали што им краду дрва, они су цинички одговарали: "Па, пријавите нас"! Изгледа, да се баш не плаше надлежних. Захтеваћемо, да шумари поднесу заједничку кривичну пријаву у име свих нас покрадених, а не појединачне пријаве! Сад ће бити на потезу надлежни органи! - настављају Јовановић и други мештани.

Ратомир Јовановић / Фото: М. Бошњак


Најжалоснија ситуација у вези с тим крађама је у домаћинствима, где живе само остарели брачни парови, или само по једно од њих.

- Они тешко ходају, не могу да обиђу своје шуме, да бар приближно установе колико дрва им је покрадено - веле мештани.

МРАВИЊАЦИ КАО КАМУФЛАЖА

ЈЕДНО време, дрвокрадице су пањеве одсечених стабала камуфлирали мравињацима, тако вешто што би их широким лопатама комплетне преносили на те пањеве!

ЦЕНЕ

У ОВОМ крају, цена доброг огревног дрвета је од 38 до 40 евра по кубику, а она у Београду достиже и 70 евра. Дрво за грађу, разумљиво, кошта много више. Може бити, да лопови из наших шума одвозе дрва у Београд и друге градове? - каже Јовановић.