ЖЕНЕ које се баве пољопривредом на подручју општине Мионица, њих око 20, могу да рачунају на стручну, саветодавну помоћ, као и логистичку подршку. За њих ће бити организоване бесплатне обуке за израду пројеката, бизнис планова, стратешко планирање, те студијска путовања.

Председник Општине Мионица Бобан Јанковић, наиме, потписао је Меморандум о сарадњи са Женским удружењем Колубарског округа, које ће на подручју ове локалне самоуправе до августа наредне године реализовати пројекат "Економско оснаживање жена у пољопривреди", нарочито помагање власницама пољопривредних газдинстава у мионичкој општини.

- Ово је права прилика да се пољопривреднице осамостале на тржишту, сертификују своју производњу, брендирају производе и боље се маркетиншки профилишу - каже председник Општине Мионица Бобан Јанковић. - Самим тим, побољшаће свој положај не само у породици, већ и у друштву, јер ће постати економски покретачи развоја села.

У Колубарском округу овај пројекат ће бити реализован у Ваљеву, Лајковцу, Љигу, Осечини и Убу. Подржан је од Агенције Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена у Србији у оквиру пројекта "Кључни кораци ка родној равноправности", који финансира Европска унија.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Држава за подстицаје пољопривредницима дала 37 милијарди динара, најављена још већа улагања


- Истраживање је показало да се 27 одсто становништва Колубарског округа директно или посредно бави пољопривредом и на неки начин од ње живи - каже координаторка пројекта Јелена Ружић. - Утврђено је да су од тог процента чак 42 одсто жене. Зато је Колубарски округ и изабран за реализацију овог програма.


ПРОБЛЕМИ

УПРАВО зато што су током истраживања жене навеле да су главни проблеми застарела механизација, незнање у вези с писањем пројеката и бизнис планова, као и чињеница да оне не доносе одлуке шта ће производити у оквиру својих домаћинстава, већ то чине други чланови породица, одлучили смо да почнемо реализацију овог пројекта - каже Јелена Ружић.