ПОРЕД велелепног дома, који му је на Соко граду, посветио епископ шабачки Лаврентије, у оквиру Манастира Соко града, богомоље коју је овдашњи владика подигао светом Николају Велимировићу, у непосредној близини богомољу ће, у непосредној близини, да добије наш бивши, упокојени патријарх Павле за кога се, за живота, говорило да је „светац који хода“. Светиња ће бити освештана 8. септембра, рекао нам је прота Мирко Вилотић, архијерејски заменик у Епархији шабачкој СПЦ.


Прочитајте још: Наслеђе у аманет потомству


У току су завршни послови на храму, који је, заправо, реплика цркве Светог Јована канео на Охридском језеру.

Задужбинари су угледни Шапчани, др Мишко Ранковић и бизнисмен Радослав Веселиновић, власник фирме „Галеб“. Темеље ове богомоље, која је у скоро недирнутој лепоти овог дела Србије, који „гледи“ ка Републици Српској и Дрини, пре шест година освештао је патријарх српски Иринеј. Патријарх Иринеј је потисао акт о доделу Ордена краља Милутин Веселиновићу и Ранковићу којим их је, на предлог епископа шабачког Лаврентија, одликовао Свети архијерејски синод СПЦ. Уздарја ће им бити додељена на дан освећења храма.

- Шапчани, Радослав Веселиновић, власник Компаније „Галеб“ и његов супруга Весна, са пријатељима др Милошем Ранковићем, његовом супругом, др Зором и синовима др Немањом и др Стефаном, одлучили су да саграде и дарују је, од срца СПЦ и верујућем народу, као велики поштоваоци вере православне, њених утемељивача, светаца и свих оних који је данас чувају „као очи у глави“- каже прота Мирко Вилотић, архијерејски заменик у Епархији шабачкој СПЦ. -Охридска црква је била мила и владики Николају, који је много волео и тамошњи народ, као и његовом синовцу епископу Јовану, који је, пре владике Лаврентија, био на трону наше епархије. А, владика Лаврентије је, од срца, дао благослов за изградњу ове светиње, још једног православног бисера наше епархије и наше цркве.

Богомоља ће ускоро бити освештана и предата на коришћење Епархији шабачкој СПЦ. Један од задужбинара, Веселиновић, недавно је започео изградњу цркве у родном селу Церовцу, код Шапца, чије је темеље освештао владика Лаврентије.

Осим вере у Бога, кажу задужбинари, на овај корак одлучили су, пошто су упознали епископа Лаврентија, „великог духовника, радитеља, градитеља и личности који плени људи љубављу, поштовањем, културом и образовањем“.