ПОРЕД велелепног дома и богомоље, који је на Соко-граду, посветио епископ шабачки Лаврентије Николају Велимировићу, у оквиру Манастира Соко-града, у непосредној близини, цркву ће, да добије наш бивши, упокојени патријарх Павле за кога се, за живота, говорило да је "светац који хода".

- Светиња ће бити освештана 8. септембра - рекао нам је прота Мирко Вилотић, архијерејски заменик у Епархији шабачкој СПЦ.

У току су завршни послови на храму, који су, заправо, реплика Цркве Светог Јована Канео на Охридском језеру.

Задужбинари су угледни Шапчани, др Мишко Ранковић и бизнисмен Радослав Веселиновић, власник фирме "Галеб". Темеље ове богомоље, која је у скоро недирнутој лепоти овог дела Србије, који "гледи" ка Републици Српској и Дрини, пре шест година освештао је патријарх српски Иринеј. Патријарх Иринеј је потписао акт о додели Ордена краља Милутина Веселиновићу и Ранковићу којим их је, на предлог епископа шабачког Лаврентија, одликовао Свети архијерејски синод СПЦ. Уздарја ће им бити додељена на дан освећења храма.

Прочитајте још - Обнављају се кућа и имање патријарха Павла

- Шапчани, Радослав Веселиновић, власник Компаније "Галеб" и његова супруга Весна, са пријатељима др Милошем Ранковићем, његовом супругом и синовима одлучили су да саграде и дарују је, од срца СПЦ и верујућем народу, као велики поштоваоци вере православне, њених утемељивача, светаца и свих оних који је данас чувају "као очи у глави" - каже прота Мирко Вилотић, архијерејски заменик у Епархији шабачкој СПЦ. - Охридска црква је била мила и владики Николају, који је много волео и тамошњи народ, као и његовом синовцу епископу Јовану, који је, пре владике Лаврентија, био на трону наше епархије.

А, владика Лаврентије је, од срца, дао благослов за изградњу ове светиње, још једног православног бисера наше епархије и наше цркве.


БОГОМОЉА

БОГОМОЉА ће ускоро бити освештана и предата на коришћење Епархији шабачкој СПЦ. Један од задужбинара, Веселиновић, недавно је започео изградњу цркве у родном селу Церовцу, код Шапца, чије је темеље освештао владика Лаврентије.

Осим вере у Бога, кажу задужбинари, на овај корак одлучили су се, пошто су упознали епископа Лаврентија, "великог духовника, радитеља, градитеља и личности који плени људе љубављу, поштовањем, културом и образовањем".