ЗАХВАЉУЈУЋИ др Радивоју Петрикићу - партнеру у једној од највећих адвокатских канцеларија на свету ЦМС - и фондацији "Јабуковац", истоимено село на двадесетак километара од Неготина је од Самарићанског савеза Аустрије и града Беча добило потпуно опремљено санитетско возило.

Свечаној примопредаји санитета старог шест година, чију регистрацију, одржавање и трошкове горива је на себе преузела поменута Фондација, присуствовали су и градоначелник Беча др Михаел Лудвиг, те амбасадор Србије у Аустрији Небојша Родић.

- Наша престоница има дугу традицију пружања хуманитарне и економске помоћи регионима у Европи којима је она неопходна - нагласио је др Лудвиг, док потпредседник Савета МЗ и управитељ Фондације Ненад Богосављевић подсећа на то да амбуланта у Јабуковцу ради само двапут седмично.

Каже, овдашњи људи не могу увек да добију неопходну помоћ и препуштени су сами себи...

Прочитајте још - Стигао нови санитет

- У Неготину су за дежурства и хитне случајеве задужена три лекара и они су одговорни за 36.000 људи, па је њихов санитет преоптерећен. Ако млади остану на селу, биће и деце, а онда ће ово возило бити још драгоценије - тврди Богосављевић.

Иначе, Фондација "Јабуковац" је основана 2016, са циљем обнове, реконструкције и изградње инфраструктуре, спортских игралишта и објеката од значаја за развој и побољшање услова живота на селу. Сада је на поклон добила и комплетну опрему за офталмолошку ординацију, па су одлучили да је проследе Здравственом центру у Неготину.

- Радује нас то што можемо да подржимо и ову општину јер смо, од поплава 2014, у Србији већ реализовали више пројеката. У октобру ћемо, тако, дати замах социјалном предузетништву у пољопривреди - најавио је директор Самарићанског савеза Аустрије Волфганг Дихантиц.

Младен Бошковић, др Радивоје Петрикић и амбасадор Србије Небојша Родић

ТИМ

НЕГОТИН су током примопредаје представљали помоћник председника Општине Младен Бошковић и члан Општинског већа задужен за дијаспору Драгиша Радуловић.


СТРАТЕГИЈА ЗА БУДУЋНОСТ

- НАМЕРА нам је и то да више младих који су окупљени у АКУД "Флоричика" и Фудбалском клубу Јабуковац заврше обуку, па да, у случају потребе, и неки мештани могу да управљају санитетским возилом. Фондација ће, иначе, радити и на томе да се Јабуковцу обезбеди лекар који би био присутан сваког дана, или да пронађемо некога ко ће овде отворити приватну ординацију - каже др Радивоје Петрикић.