НОВИ Сад слови за град двоточкаша, не само због чињенице да има распрострањену мрежу бициклистичких стаза од 80 километара, више од 50.000 бициклиста и неколико десетина клубова, специјализованих продавница и сервиса за бицикле, већ и због тога што из године у годину регрутује све већи број нових љубитеља вожње бицикла. То потврђују и нове чланске карте у спортским клубовима и Бициклистичком савезу Војводине, али, пре свега, већа потражња и пораст продаје бицикала у продавницама.

- Највише се траже бицикли за градску вожњу, популарни "сити бајкови" - каже Иван Арпаш (29), власник "Инвикта бајка", продавнице, сервиса и кафетерије.- Радимо седам година, и овог лета је осетна већа куповина бицикала, за 10 до 15 одсто у односу на прошло лето. Тренутно у продавници имамо 300 бицикала, градских, друмских, "планинаца", "тркачких", "трекинг" и дечјих, разних модела и дизајна. Када је реч о купцима, ту нема правила, јер бицикл возе сви, "од седам до 77 година".

Свакодневно на сервис "Инвикта" долази 30-40 возача бицикала, који се најчешће жале на пробушене гуме, а њихова замена кошта 560 динара. Такође, купци бицикала у тој продавници, док у кафетерији чекају да им се двоточкаши среде и припреме за вожњу, добијају гратис кафу и пићенце.

- То смо видели у Немачкој, на сајму бицикала, и применили код нас, што је наишло на велико одобравање муштерија - каже Арпаш.

У већини продавница и сервиса пробушене гуме се веома ретко крпе. Замењују их новим, унутрашњим, по цени од 500 до 700 динара, у зависности од модела. Милорад Јовановић (50), власник клуба и сервиса "Кими бајк" у "Блоку", међутим, редовно лепи пробушене гуме.

ПРОЧИТАЈТЕ И:ЗА ДЛАКУ СРЕЋНИ: Више товљеника него - становникa

- Крпљење гуме кошта 200 динара, а када заједно са муштеријом установим да нема смисла лепити је, тада ставимо нову, што кошта 500 динара. Има посла, комшилук долази редовно на сервис, а најчешће поправке су исправљање фелни, штеловање мењача, кочионих сајли, зупчаника, ланца, свега онога што се троши - каже Јовановић.

СЕРВИС

СЕРВИСИРАЊЕ и поправка бицикла, што значи штеловање мењача и кочница, центрирање точкова, подмазивање, затезање свих делова, проверу сајли, кошта од 1.000 до 3.000 динара.

Монтирање седишта за децу је 400 динара, замена педала, седишта, ланца...200, поправка рама и вила 500, штеловање кочнице и мењача 250 динара, а цена ситнијих поправки у просеку износи 500 динара.