ВЛАСНИК хладњаче "Воће Србије" из Крупња Саша Нешић (на слици), иначе дипломирани инжењер технологије који иза себа има две деценије искуства не само у откупу, већ и у преради јагодичастог воћа, у сопственој производњи на Мачковом камену и Дворској, успео је да део малина извезе на кинеско тржиште!

А, каже, то није ни лако, ни једноставно, јер тамошњи партнери траже врхунски квалитет и одмах су му јасно ставили до знања да је шансу добио искључиво захваљујући одличним односима Србије и Кине.

- Пријатељство међу државама не значи безакоње, већ је то велика одговорност. Кина нам је отворила врата, иако и сама има импресивну производњу малина - наглашава Нешић.

Прочитајте још: ОДУСТАЛИ ОД ШТРАЈКА ГЛАЂУ: Малинари се договорили око цене са откупљивањима

- И ја се бавим узгојем, па је реално да сам малину плаћао по 165 динара, јагоду 105, а купину од 60 до 70 динара по килограму. То је тежак посао који захтева много труда и муке, а само један берач купине дневно кошта око 2.800 динара, у шта су му урачунати превоз и храна - вели предузетник од којег се чују само речи хвале за његову сарадњу са компанијом "Сирогојно" из истоименог места, односно њеним власником Радом Љубеновићем.

Њему испоручује највеће количине откупљеног јагодичастог воћа и захвалан је на разумевању које му је омогућило да понуди боље цене за воће чији је квалитет, иначе, ове године неупоредиво бољи него лане.

ЖУТО

БАШ кад је започео извоз у Кину, Нешићу су почела да рађају и - жуте малине. Каже, имају исту сласт и карактеристике као и црвене, али су необичне - посебно због далекоисточне "коинциденције"...