КРУШЕВАЦ - КРИВИЧНА одговорност и смена одговорних за смрт труднице Тамаре Милић(23), оглашавање Министарства здравља и министра поводом овог случаја, заустављање нестручности и неодговорности медицинара и ангажовање инспекцијски служби које ће контролисати рад медицинарау Србији - захтеви су са протеста “Правда за Тамару Милић”, који су у петак поподне у Крушевцу организовали породица и пријатељи младе жене, преминуле 1.августа у Клиничком центру Ниш, где је, како се наводи,транспортована из Опште болнице у Крушевцу, са већ развијеном сепсом.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Достављена кривична пријава тужилаштву, најављен протест за истину о Тамари

Многи окупљени су плакали, а чланови породице су љубили Тамарину слику на великом транспаренту. На скупу је био и Лазар Милић, који је изгубио и супругу и бебу.


-Знамо да протестом не можемо да вратимо Тамару, али покушаћемо да сачувамо све будуће труднице и бебе-наводи Јелена Илић, кума преминула труднице и администраторка фејсбук-групе, која је за 20 дана окупила 7.000 чланова. - Са Тамаром сам се чула 21. јула и ни слутила нисам да ће то бити наш последњи разговор. Жалила се да је боли леви бубрег, рекла ми је да је није обишла докторка, која јој води трудноћу. Рекла сам јој да мислим да то ништа није опасно, да су ту доктори и да ће јој помоћи. Шта се десило, како су дозволили да Тамара оде за Ниш у септичком шоку?


Јелена Илић каже да су до ње стигла многа лоша искуства жена са крушевачке гинекологије. Породица је захтеве након обраћања окупљенима и протетестне шетње доставили Општој болници Крушевац, а проследиће их и Министарству здравља. Захвалили су се КЦ Ниш што су се до краја пожртвовано борили за живот Тамаре и њене бебе.

- Моја сестра је била правична особа, да ли је могуће да је нечијом грешком и немарношћу или због тога што је био фамозни викенд неко дозволио да се два млада живота изгубе - пита се Катарина Станојевић, Тамарина сестра - То није први пут, то се дешава свакодневно. Не смемо више да ћутимо.
Млада Крушевљанка преминула је 1.августа у седмом месецу трудноће, изгубивши, на жалост, и своју бебу. Из КЦ Ниш је саопштено да је пацијенткиња примљена код њих 23. јула, са већ развијеном сепсом, поремећајем дисања и да је преминула након 10 дана интензивне терапије и покушаја бројних специјалиста да је спасу. Претходно је неколико дана била у крушевачкој болници, коју породица сматра одговорном за трагедију.

НАДЛЕЖНИ ИСТРАЖУЈУ ЛЕЧЕЊЕ У БОЛНИЦИ

КАКО су “Новости” раније објавиле, кривична пријава Лазара Милића против Опште болнице Крушевац достављена је Основном јавном тужилаштву и тиче се кривичног дела несавесно пружање лекарске помоћи. У Министарству здравља су изнели да је извршен инспекцијски надзор у крушевачкој болници и да следи и ванредна спољна провера квалитета стручног рада. Администратори групе “Правда за Тамару Милић” покренули су и иницијативу за доношење “Тамариног закона”.