Град Сомбор припрема нову одлуку о организацији, начину и условима за обављање превоза фијакерима у том граду.

Пошто се сачини предлог нове одлуке, биће спроведена јавна расправа током које ће сви заинтересовани моћи да доставе своје писане предлоге, сугестије и коментаре, наводи се на сајту Града.

Сомбор је, иначе, крајем 19. века добио правилник о фијакерској служби, а за чланове удружења фијакериста и за странке које су превожене био је важећи документ.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - НАЈБОЉЕ ИЗ РЕГИОНА: Произвођачи вина приказали своје адуте

Данас овај вид превоза у Сомбору највише користе туристи током летњих месеци, а правилник је током деценија више пута мењан.

Фијакер плац на Тргу Републике у том граду има засађена 24 дрвета Бођоша (Амерички копривић), а у хладу сваког од њих је могао да се смести по један фијакер.

Након Другог светског рата градом је возило више од 70 фијакера.

Сомбор је постао познат и по две познате тамбурашке песме, "Фијакер стари" Звонка Богдана и "Фијакерист" Велимира Веље Суботића.

У Београду је, на пример, фијакер као редовно превозно средство постојао све до раних ''60-тих година прошлог века.

Данас се још може изнајмити за вожњу, свадбе и весеља у неким местима у Војводини, попут Сомбора, Новог Сада, Суботице, Новог Бечеја...

Поједини историчари наводе да се реч фијакер појавила у Бечу у 18. веку, а да је у тај град "увезена" из Париза, где се 1662. испред хотела у улици Св. Фиацра (Руе де Саинт Фиацре) налазило стајалише кочија за изнајмљивање.