ВЛАДА Србије је за ремонт сва четири котла у крушевачкој Градској топлани издвојила 350 милиона динара, а до почетка грејне сезоне у функцији би требало да буду спремна три - најављено је током јучерашње посете министра рударства и енергетике Александра Антића, који се сусрео са руководством локалне самоуправе и челницима поменутог предузећа.

Прочитајте још: КРУШЕВАЦ БЕЗ ГРЕЈАЊА: Цео град искључен са мреже због хитне поправке

- О модернизацији постројења је разговарано у фебруару, када је овде дошао председник Вучић, којег су домаћини замолили за помоћ. И дата је подршка за то да се из републичког буџета обезбеди 100 милиона динара. Када је наша стручна екипа сагледала стање и објективну потребу да се ремонтују сва четири котла, испоставило се да ће то коштати 350 милиона динара без пореза, али ни то није проблем. Извођењем радова руководе Канцеларија за управљања јавним улагањима и стручњаци из Топлане - рекао је министар Антић, који је поменуто ЈКП и Градску управу посетио у пратњи бившег градоначелника Крушевца Братислава Гашића.

Прочитајте још: Слабије грејање у већем делу Крушевца

Чуло се и да је овдашња топлана већ дуже у тешкој ситуацији, те да је 2012, када је СНС преузео руковођење Градом, дуг предузећа премашивао седам и по милиона евра.


- Застарела технологија је управљање овако комплексним системом учинила још захтевнијим, али ће Крушевац, као град који се интензивно развија и конкурише квалитетним пројектима из области енергетске ефикасности, и надаље имати нашу пуну подршку. Иначе, капацитет два гасна котла, која ће бити спремна до октобра, износи 17,3 мегавата, а на располагању ће бити и онај на угаљ, од 35 мегавата. Други котао на чврсто гориво ће почети да ради до краја године - закључио је Антић, док директор Топлане Драган Аздејковић каже да су радници ангажовани и викендом, те најављује да ће комбинацијом два енергента остварити уштеде и стабилизацију у снабдевању, смањити загађење и омогућити ширење мреже корисника.

Градоначелник Крушевца Јасмина Палуровић је потврдила опредељеност за повећање енергетске ефикасности кроз обнову школа и установа од јавног значаја, те јавно-приватно партнерство при увођењу ЛЕД осветљења. Каже, град на Расини је један од ретких који уличну расвету има у чак 101 насељу.

Наредни пројекат ће бити сређивање здравствене амбуланте у Балшићевој улици, за шта је из републичког буџета издвојено 13 милиона динара.

Палуровић, Гашић, Антић и Аздејковић

ПЛАН

КАНЦЕЛАРИЈА за управљање јавним улагањима припрема и потпуну реконструкцију Здравственог центра, а саветник њеног директора Ђорђе Вуковић каже да је засад с пројектантом потписан уговор вредан 80 милиона динара, иако је процењено да ће реконструкција коштати око две милијарде динара.