ИЗГРАДЊА нове главне црпне станице отпадних вода (НГЦ 1) у Новом Саду, велики посао започет крајем прошле године, одмиче у складу с планираном динамиком и датим роковима за реализацију те велике инвестиције градског комуналног сектора.


На градилишту у непосредној близини Жежељевог моста и Кванташке пијаце, односно на углу Улице Марка Миљанова и Београдског кеја, још се изводе грађевински радови, а тренутно је у току израда изливног колектора коју умногоме олакшава тренутно низак водостај Дунава.


У ЈКП "Водовод и канализација" напомињу, за "Новости", да је специјална хидромашинска опрема, која ће бити смештена у будући објекат НЦГ 1, раније поручена и већ припремљена од произвођача.

- Надзорни орган и пројектант иду следеће недеље у фабрику у Немачку да прегледају ту опрему, и ако све буде у реду, ускоро очекујемо испоруку.


Нова црпна станица, у чију је изградњу и опремање из градског буџета издвојено око осам милиона евра, пројектована је да прими воде новосадског јужног слива са постојеће црпне станице у Радничкој улици, која би потом требало да буде угашена у наредне две године.


Јачање капацитета пречишћавања отпадних вода, односно изградња црпне станице код Кванташке пијаце, предуслов је за изградњу новосадског централног пречистача отпадних вода.


Прочитајте још: У Дунав - без смрада


Упоредо се припремају или остварују и други инвестициони радови "Водовода и канализације", међу којима је изградња фекалне и атмосферске канализације нове зграде Радио-телевизије Војводине (РТВ) на Мишелуку у Сремској Каменици, пројекат за који је у току прибављање локацијских услова, а потом и грађевинске дозволе.За реализацију те инвестиције обезбеђено је неопходних 16 милиона динара, а како се очекује, радови би требало да буду завршени до краја новембра.


А за изградњу водовода и канализације у насељу Боцке у Сремској Каменици очекује се ускоро јавна набавка за извођача радова који би требало да почну у другој половини септембра.


БЕГЕЧ

У ДЕЛУ градског програма инвестиција у водоводну мрежу највећи износ, од 100 милиона динара, планиран је за прву фазу радова на повезивању насеља Бегеч са водоводним системом Новог Сада. - Припремљена је документација за покретање тендера за извођача радова. Изградња доводника треба да почне средином септембра - кажу у "Водоводу".