ЧУВЕНИ пливачки маратон од сремског села Јарак до Шапца, који је током минулих пола века окупљао најпознатије светске такмичаре, како тврде неки у граду на Сави, постао је само бледа копија спортског бренда којим су се житељи града на Сави деценијама поносили.

- Почетком августа је одржана манифестација која, упркос великом уложеном новцу, није ни приближна ономе на шта смо сви навикли - каже дугогодишњи организатор ове светковине на води и актуелни председник клуба за маратонско пливање "Трка мира" Љубомир Јелачић. - Јер, деценијама се пливало у знак сећања на крвави марш 4.500 Шапчана, заточених 1941. у логору на територији Јарка, чији су житељи покушавали да помогну комшијама, али су многи подлегли на путу дугом 18 километара. У центру села је подигнута чесма на којој пише: "За љубав, за братство, за воду", а трку је пратило и до 20.000 гледалаца пристиглих са свих страна, од Београда и Сремске Митровице до поштовалаца из Мачве и Поцерине. Традиција није прекидана ни у ратним временима...

Оснивачи и дугогодишњи учесници маратона су се организовали у клуб за маратонско пливање "Трка мира", који је постао члан Спортског савеза Шапца и Савеза за маратонско пливање, те претходних пет година био успешан организатор пливачких маратона.

Прочитајте још: Олашова и Фаркаш победници пливачког маратона на Ади Међици

Али некоме као да није одговарало то што за само 50.000 буџетских динара успешно организују такмичење које окупи и до стотину учесника из 15 пливачких клубова широм Србије. Када су се почетком године у писаној форми обратили градоначелнику и Туристичкој организацији Шапца - указујући на три деценије традиције и потребу благовремене припреме - њихов предлог није прихваћен, баш као ни лане, када су градске власти за ову намену потрошиле више од милион динара.

Детаљ са једне од првих манифестација - Фото Приватна архива


Јеличић тврди да је жалосно и то што су нови организатори злоупотребили децу која су, како каже, "пливала" у чамцима и тек пред циљем пуштена у воду, да "направе таласе" до непотребно скупог понтона...

- Ради се о класичној визуелној обмани која је комплетну манифестацији претворила у лакрдију. Због импровизације чувеног маратона и званично ћемо упутити протест надлежнима у Шапцу - закључује Јеличић.

Истовремено из локалне Туристичке ораганизације, која је организатовала овогодишњи маратон, поручују да "низ неистина" баца сенку на наставак традиције...

- Пливало се 3. и 4. августа, што је стандардни термин одржавања маратона, а измењени концепт је подразумевао да су клубови из Ваљева, Сремске Митровице и Шапца обезбедили екипе од по осам такмичара. Четири мушка и четири женска учесника из сваког тима су пливала штафетно, на стази дугој 18.800 метара су их предводили тренери, а трку је надгледао лиценцирани судија из Новог Сада - саопштавају представници ТО у Шапцу.

Уз подсећање на то да је маратон кроз историју мењао дистанце, али и карактер, тврде и да се у свету сада углавном плива до 10 километара, смањио се број маратонаца, а и није примерено времену да се велике суме троше за довођење учесника прве или друге категорије.

- Ово је много више од спортског такмичења, јер се чува сећање на трагичан догађај из наше историје, па је суштински најзначајније то што се у Јарку организује историјски час, а све остало су пратећи догађаји који би требало да привуку већи број људи - закључују у Туристичкој организацији Шапца.