ОД некадашња три јавна тоалета Сомбор данас нема ниједан. Пре десетак година јавни тоалет постављен је у главном градском парку, поред Скупштине града и ресторана "Фијакер", у непосредној близини Педагошког факултета. Међутим, иако лепо изгледа, никада није прорадио. Узалуд пролазници покушавају да га отворе, нема вајде, јер је закључан. Сомборци се с правом питају, чему онда служи ако није за употребу.

Прочитајте још: Сомбор: Ђубриво и гориво од - смећа

У парку има много деце, шетача, туриста, а сви они воле да ту мало одседну у хладовини, али се жале да не могу да користе тоалет. Има и оних који малу нужду обаве иза дебелих стабала и грмља, јер немају избора, или оду у "Фијакер".

- Заиста је срамота што овај тоалет не ради, а иначе личи на пилићарник јер је веома мали. Сви који се затекну овде, и имају "слабу петљу" не могу да бирају, а парк није намењен за то - вели Боро Јевросимов.

Прочитајте још: РУГЛО УМЕСТО УКРАСА: Смедеревци чекају замену фонтане која годинама не ради

- Наравно, граду је потребан јавни тоалет, јер је то основна потреба како пролазника, тако туриста.

- Тоалет у парку треба што пре оспособити - категорична је суграђанка Андреа Зеленовић. - Ружно је да шетачи, посебно старији, јуре у оближњи ресторан ради својих основних потреба.

Једини нужник, који је у функцији, то је онај на градској пијаци, али је отворен док тржница ради и није јавни тоалет. Намењен је продавцима на пијаци, али га користе сви по потреби. Закупци који одржавају тоалет и наплаћују улаз, труде се да буде чист. Али и он је у веома лошем стању и неопходна је хитна реконструкција. Кров прокишњава, инсталације и санитарни елементи су дотрајали. Према речима Дејана Станисављевића, извршног директора ЈКП "Простор", све ће то бити замењено, као што ће бити реконструисан и отворен јавни тоалет у градском парку.

Мирослав Ковачић, члан Градског већа за комуналну делатност, каже да се очекује понуда предузећа које је поставило тоалет у парку, и да се види колико би коштала поправка.

ДО КРАЈА ГОДИНЕ

У ЈКП "Простор" кажу да је за реконструкцију пијачног тоалета издвојено 2,5 милиона динара и до краја године тоалет ће изгледати сасвим другачије.