РЕГИОНАЛНА агенција за економски развој Шумадије и Поморавља из Крагујевца је, у сарадњи са шест општина овог региона, реализовала такозвано мапирање, те уређење по једне бициклистичке и пешачке стазе на територији сваке локалне самоуправе.

Прочитајте још: Све чари "Фрезијаде"

Супервизор из Планинарског савеза Србије Александар Марковић каже да је то било прва фаза пројекта који подржава Влада Швајцарске, а крајњи циљ је укључивање осталих општина на овом терену и формирање велике регионалне кружне бициклистичке стазе за коју је већ одређена траса.

Дотад, бициклистичке и пешачке руте су обележене и уређене у Параћину, Ћуприји, Крагујевцу, Рековцу, Книћу и Аранђеловцу. Истовремено, пешачке стазе су трасирали или обнављали чланови локалних планинарских клубова...

Прочитајте још: Изложба посвећена шљиви

- У граду на Црници је за бициклисте урађена кружна стаза преко Стриже и Ратара, до Плане и назад, преко Мириловца. Дуга је 38 километара и опремљена путоказима, однсоно инфо-таблама. За пешаке је на Грзи обележено 20,8 километара, од Планинарског дома ка Козјем рогу и Вису, те Јаворачком и Црном врху - објашњава Марковић.

Реализацију овог пројекта у Параћину је помогла локална Туристичка организација, чији директор Аљоша Глигоријевић верује да ће то привући још више гостију.

Иначе, Марица Гајић из поменуте Регионалне агенције каже да дужина бициклистичких стаза у првих шест локалних самоуправа износи 251, а пешачких 140 километара.

МАПЕ У 12 ОПШТИНА

ЗАРАД позиционирања Шумадије и Поморавља као атрактивне туристичке дестинације, "мапиране" су бициклистичке руте у чак 12 општина, са укупно 502 километра, док велики бициклистички круг од 490 километара представља заметак регионалне туре. Дужина 12 пешачких стаза у 12 градова или општина укупно достиже 232 километра.