УСЛОВИ становања у ромском насељу Мали бедем у Кикинди, у последње три године, константно се унапређују, захваљујући заједничкој акцији Градске управе са фабриком грађевинског материјала "Тоза Марковић". На основу годишњег уговора са градом, фабрика донира око 2.500 метара квадратних плочица и 15.000 комада црепова.

Градска управа одлучује како ће се донација користити, па се осим за адаптацију школа и других јавних објеката, део грађе користи и за санацију кућа у Малом бедему. Управо на тај начин досад је на 10 трошних кућа поправљен кров, а још 15 породица је први пут добило купатило.

У насељу има пристојних кућа, али и уџерица. Чак је тешко поверовати да у некима живе породице с малом децом. Баш такав је кућерак у којем Милован Раду са супругом очекује треће дете. Осим њих, у две просторије живе још и његова мајка и брат.

- Добио сам цигле и сада дограђујем две собе. Још немамо струју. Тешко живимо. Морам нешто да направим. У "Този" радим кад ме позову, кад има посла - признаје Милован.

Цреп је већ стигао пред неке куће у Малом бедему, а све очи упрте су у Милета Брандића Рецу. Он је координатор акције у насељу, ради у "Този" и много се ангажовао да се његове комшије више не купају у коритима, већ да изграде купатила.

- Спремљен је материјал за четири куће, и то планирамо да завршимо можда већ овог месеца. Ја много поможем, јер познајем неке послове, сакупљам и паре за мајсторе, за радове, које не могу сам да завршим. Сви из насеља се укључујемо и помажемо колико ко може. Треба помоћи да и ова деца знају како изгледа окупати се у купатилу - искрен је Реца, који се свим срцем ангажује да помогне комшијама и у томе успева.

Прокишњавање куће ускоро ће решити и Иштван Коломпар (51), запослен у "Този", који са супругом Жељком има петоро деце, од којих троје живи са њима.

Прочитајте још: Најлуксузније село Рома на свету налази се у Србији (ВИДЕО)

- Очекујем да добијем цреп како бих средио кров и плочице да поправим купатило. Кров ми прокишњава и када су велике кише, у кући буде поплава. Џаба сам средио подове, када цури одозго. Много ће нам значити ова помоћ. Обећали су да ће стићи ових дана, како би се све урадило пре зиме - нада се Иштван.

Улица Мали бедем


Посетиоца може да збуни спољни изглед кућа. Неке не одају баш најбољи утисак, али када се уђе унутра, осећај се мења, јер је све на свом месту, уредно и чисто. Баш тако је у дому Коломпарових, јер Иштванова супруга Жељка све држи уредно и на свом месту.

КАД СЕ ПОМОГНЕ, СВИ ЗАДОВОЉНИ

- МИ и даље стојимо на услузи граду у овој и другим акцијама. Као одговорна компанија, и даље ћемо давати донације у црепу и плочицама, а град ће одлучивати коме је тај материјал најпотребнији. На крају, сви можемо да будемо задовољни када унапредимо живот социјално угрожених суграђана - наглашава Владимир Илић, директор "Тозе".