ИАКО је основано пре непуна три месеца, удружење названо "Млади пољопривредници Србије" већ има 70 активних чланова из читаве земље, а карактеристично је и по томе што његових 12 сарадника има задатак да остварује директне контакте са произвођачима.

Ти млади, стручни људи са завршеним Пољопривредним факултетом знају како да заинтересовани дођу до средстава, првенствено повољних кредита, те на који временски период је то најисплативије, као и за шта је повољније потражити субвенције или, једноставно, купити.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Да млади остану на селу

- Није нам циљ само пуко окупљање, већ су то унапређивање читаве делатности, финализовање производње и остваривање права на подстицаје. Зато се обраћамо "најситнијим" домаћинствима да би, кроз промоцију тржишно оријентисане пољопривреде, задржали младе који се двоуме да ли да остану на огњиштима, или да дигну руке од свега и срећу потраже у иностранству - истиче један од челника Удружења Младен Минић.

А, "Млади пољопривредници Србије" планирају и да се посвете преради производа, те граде своје хладњаче. Већ су промовисали и интернет сајт на који су "окачили" понуду, како би плодове свога рада могли лакше да продају, а то ће им - уверени су - помоћи да добију сертификате и, уз помоћ стручњака за стандардизацију, ваљано декларишу робу.


ПРОМОЦИЈА ОСИГУРАЊА

УДРУЖЕЊЕ сарађује са свим банкама, а подршку "Дунав осигурање" користи за промоцију исплативости производње, за шта је ова врста обезбеђења један од основних предуслова.

- Имам фарму од 200 оваца и, да не бих остао без ичега, осигурао сам је на три и по милиона динара. Не разумем људе који на пет хектара засаде неку културу и коцкају се са временским неприликама или неким другим ризицима - истиче Минић, и додаје да се број осигураних пољопривредника непрестано повећава.