НАЈВЕЋА кинеска компанија из области производње експлозивних материјала, у стратешком партнерству са београдском фирмом "Рудекс", отвориће на простору некадашњег војног комплекса у околини Бољевца - који је служио за складиштење муниције - најмодернију фабрику за производњу индустријског експлозива.

- Име кинеске компаније која гради најмодернију фабрику за производњу индустријског експлозива је у овом тренутку пословна тајна, баш као и вредност инвестиције - истиче председник општине у Бољевцу др Небојша Марјановић. - Познато је, међутим, да та кинеска компанија има фабрике широм света у којима радно ангажује више стотина хиљада радника!


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Странци хоће сигурне услове за улагање

Иначе, некадашњи војни комплекс у околини Бољевца се простире на око седам хектара и у свом саставу има подземне хангаре за складиштење муниције. Тренутно су, сазнајемо, при крају потпуно инфраструктурно опремање и процедура за пријем радника, а свечано отварање фабрике се - по речима др Марјановића - очекује врло брзо.

Иначе, највећи потрошач индустријског експлозива у Србији је некадашњи Рударско-топионичарски басен "Бор" који је - од децембра прошле године, са уделом од 63 одсто - у већинском власништву кинеске компаније "ЗиЈин".

На површинским коповима и подземним рудницима бакра у Бору и Мајданпеку, из састава кинеске компаније "ЗиЈин Чопер Бор", годишње се потроши више од 250 тона индустријског експлозива. Уз то, Бор и Бољевац су суседни градови, на удаљености од само 35 километара, што знатно утиче на цену транспорта материјала неопходног за рад у рудницима. Конкретно, највише се користи за масовна минирања на површинским коповима, обрушавање слојева руде у подземним лежиштима и истражна бушења.

Др Небојша Марјановић

Примера ради, само је на површинском копу "Велики Кривељ", из састава рудника бакра "Бор", лане потрошено чак 169 тона индустријског експлозива.

Поред рударства, индустријски експлозив се највише троши и при изградњи путева. А, познато је да управо кинеске компаније граде највише саобраћајница у Србији...