АПЕЛ да се спасу оштећени торњеви римокатоличке Цркве Светог Герхарда у Вршцу, чија контрукција одавно представља опасност за пролазнике, није наишао на велики одзив верника, нити реакцију надлежних, који би требало да помогну обнову тог импозантног верског објекта. Уз помоћ донација урађене су само најосновније преправке, док ће за комплетну реконструкцију Жупни уред, ипак, морати да тражи помоћ - у иностранству.

Прочитајте још: УГРОЖЕНА СВЕТИЊА У ВРШЦУ: Олуја руши торањ цркве Светог Герхарда

На жиро рачун цркве 160-547197-16 (Банка Интеза) досад је уплаћено само стотину евра. Тим новцем ових дана је саниран део лимене заштите на десном торњу, који је пре више од два месеца отпао услед олује. Од тада је киша улазила у унутрашњост цркве и видно оштетила звоник и зидове око витража. Тај захтеван посао урадио је алпиниста Дејан Николајевић из оближњег села Павлиш, који је и ранијих година обављао висинске радове на тој век и по старој богомољи.

Прочитајте још: Црква/џамија у Јајцу постала предмет свађе

- Рупу смо закрпили, али је мајстор увидео да је цела лимена заштита лабава и да мора ургентно да се мења. У супротном, десиће се исто што и крајем априла, када је ветар носио оштар лим по крају. Срећа је да тада нико није повређен - указује жупник Ален Палатинуш.

Он каже и да су их након објављивања текста у "Новостима" о алармантном стању највеће римокатоличке цркве у Србији звали из Министарства вера, обећавши помоћ, али да она ни два месеца касније није стигла. Да ли ће и када - не зна. Зато ће у сарадњи са Зрењанинском бискупијом, којој припадају, неопходни новац тражити на конкурсима других држава.

- Да бисмо на 63 метара високим торњевима заменили дотрајали лим квалитетнијим бакарним, потребно нам је 50.000 евра. Надамо се да ћемо успети да их добијемо, како бисмо догодине трајно решили тај проблем - додаје жупник.

Ален Палатинуш

Позив за донације и даље важи, јер има још много тога да се санира на тој неоготској лепотици, која представља и један од најпосећенијих туристичких објеката у Вршцу.

ОЛУЦИ ЦУРЕ, ОРНАМЕНТИ ОТПАДАЈУ

ОВА црква, која се због лепоте с правом назива катедралом, иако никада није била седиште бискупа, већ деценијама је у лошем стању. Орнаменти тешки и до 30 килограма константно отпадају, па је на зидовима до улице истакнуто упозорење. И влага је, због дотрајалих олука, на неколико места нарушила објекат, док је зид изнад централног витража толико напукао да се торњеви сваке године раздвајају по неколико центиметара...


Рупа на десном торњу