ЧЕТИРИ лесковачка комунална предузећа која брину о уређењу и чишћењу јавних површина су одлучила да суграђанима и практично покажу на шта се троши њихов новац, па је на делу обилазнице око града на Ветерници недавно организована својеврсна ревија камиона за одвоз смећа, кипера, цистерни, чистилица, доставних возила, утоваривача, трактора и косилица - готово свега што је купљено током последњих неколико година.

На једном месту је било паркирано и приказано више од 30 возила специјалне намене, а за набавку 22 најновија примерка је из буџета локалне самоуправе издвојено укупно 156,8 милиона динара.

- Комунална предузећа су сада потпуно стављена у службу грађана. Много се радило на њиховом опремању, с обзиром на то да су располагала машинама старим од 30 до 50 година, па није ни било реално очекивати ефикасније одржавање хигијене. Сада запослени имају све услове да поверене послове обављају на највишем могућем нивоу - истакао је градоначелник Горан Цветановић.

Нова опрема, дакле, олакшава посао предузећима из Лесковца и Грделице, те ЈП "Водовод", али први човек Лесковца сматра још има простора за побољшање квалитета комуналних услуга, па најављује даље јачање овог сектора. Наравно, неопходна је и финансијска консолидација. ЈКП "Комуналац" више нема неисплаћених, односно заосталих зарада, позитивно послују "Водовод" и "Топлана", док ЈКП "Грделица" иде путем испуњавања свих својих обавеза.

Прочитајте још: Лесковац: Опоравак уз смањење броја радника

И, управо је поменути "Комуналац" изложио најновију машину - камион кипер вредан готово осам милиона динара - који ће бити коришћен не само за одвожење комуналног отпада, већ и уклањање снега и леда са јавних градских површина током зимске сезоне.

Последњих неколико година је забележен и својеврсни препород грделичких комуналаца који су добили шест нових машина без којих, како је наглашено, не би могли да обављају ниједну од поверених делатности.

"ПОР ВЕРНЕР И ВЕБЕР"

ЛОКАЛНА самоуправа у Лесковцу о прикупљању и депоновању смећа брине кроз дугогодишње јавно-привато партнерство са аустријском компанијом "Пор Вернер и Вебер" која је - на својеврсном сајму комуналне механизације представила девет нових камиона чија вредност премашује милион и 130.000 евра. Ова фирма, иначе, располаже са још седам таквих возила, а директор Срђан Нисић истиче да њихови радници у три смене месечно прикупе око 3.500 тона смећа. Зато ће, већ до краја године, "Пор Вернер и Вебер" у набавку машине за прање контејнера уложити око 400.000 евра.