УДРУЖЕЊЕ "Генератор" из Врања, у сарадњи са организацијама КЦИЦ из Гњилана, "Бона Фиде" из Пљеваља и АРНО из Скопља, почиње мапирање традиционалих јела и типичних укуса у региону западног Балкана и припрему "Старинског кувара западног Балкана".

Након веома успешног "Старинског кувара Јужне Србије", који су на српском и енглеском језику приредиле Гордана Ристић и Марија Јанковић, фотограф из Београда, релизација пројекта "Гастрономска мапа западног Балкана" већ је почела у Пљевљима и Гњилану, куварским радионицама за припрему старинских јела по рецептима наших бака, уз дегустацију припремљених деликатеса.

- Овај пројекат ће, поред гастрономске традиције региона, приказати и промовисати и нетипичне категорије становника, као што су млади фјужн кувари, женски инжењери и студенткиње, активисткиње, жене жртве породичног насиља, рокери, као и активисткиње женских удружења националних мањина - најављује Гордана Ристић из "Генератора".


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ. Данас идеалне временске прилике за вожњу, за викенд се очекује гужва на путевима и граничним прелазима

Током пројекта ће бити припремљене и разгледнице са мапама регија карактеристичних јела. У духу актуелних политичких тензија, рад на пројекту омогућиће и сатирично виђење реалности, формирањем нових граница, овог пута на основу јела која се у датом подручју припремају и једу. Тако се очекује израда разгледница засебних регија - сарме, баклаве и шопске салате.


САРАДЊА

ЦИЉ је да се покаже да су, уколико постоје регионална сарадња и редовна комуникација, позитивна решења, упркос разним конфликтима, достижна.