ЗАПОЧЕТА је дуго најављивана обнова куће на броју 20 у Кисачкој улици, у Новом Саду, у којој су почетком 20. века повремено живели Милева Марић (1875-1948) и њен супруг Алберт Ајнштајн (1879-1955).

Прочитајте још: Нови Сад: Реконструкција куће Милеве Марић

Током наредна три месеца радници новосадског предузећа "НПН градња" замениће оштећене делове фасаде, рестаурисати кров уз комплетну замену црепа и олука.

Најзахтевнији ће бити санација тзв. клинкер плоча на подовима, у унутрашњем делу зграде (ајнфорту) и на фасади. Ове плоче ће морати да се скину, очисте, рестауришу и врате на претходно место. Радови под надзором Градског завода за заштиту споменика културе коштаће око девет милиона динара.

Обнова ове зграде, чији један део би требало временом да буде претворен у спомен-собу брачном и научном пару Марић-Ајнштајн, могла је да буде завршена пре више од године јер је новац за радове већ био обезбеђен.

Прочитајте још: Милевиној кући сјај до јесени

Разлог за два неуспела тендера крије се у чињеници да се на нашем тржишту проредио број грађевинских мајстора, а њихове преостале колеге нису хтеле да се прихватају посла док се не повећају цене рада. Тек када је то учињено, на трећем конкурсу, стекли су се услови да се одабере извођач.

Кућа коју је 1907. изградио Милевин отац Милош Марић (1846-1922) биће обновљена у склопу трогодишњег програма реконструкције фасада у подграђу Петроварадинске тврђаве и центра Новог Сада, које највећим делом финансира Република са 300 милиона динара у склопу подршке Новом Саду као европској престоници културе 2021. године.

У ДВОРИШТУ ЈОШ ДВА СТАНА

КУЋА Марићевих састоји се од два пространа стана са шест соба, а у дворишту се налазе још два мања стана. Станови су због лошег крова често прокишњавали, о чему су нам посведочили и станари који у тој кући живе у последњих неколико деценија.