СТРАХУЈЕМ за безбедност своје породице. Осврћем се када пролазим мрачним улицама, јер такви људи могу да ме сачекају и пребију. Ја ћу се некако и одбранити, али бојим се да не насрну на моју породицу - каже шеф одборничке групе "Нишка иницијатива" Срђан Нонић, који је у два наврата организовао шетње против фашизма.

Све је почело након што је 21. јуна ножем избоден студент Урош Јањић само зато што је, како тврди, носио мајицу са антифашистичким натписом. Када су виновници овог инцидента пуштени да се бране са слободе, део јавности осудио је локалну власт оптужујући je да толеришe фашизам. Међутим, Град Ниш је најоштрије осудио овакве поступке и оградио се од оваквих дела појединаца и група који су, како кажу, неспојиви са слободарском традицијом Ниша.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ТРСТ ПОД ОПСАДОМ ПОЛИЦИЈЕ: Неофашисти и антифашисти на пар стотина метара раздаљине (ВИДЕО) 

После протеста одржаног прошлог петка, Нонић је добио низ претећих порука попут: "Требало је да ти разбију главу још приликом прве антифашистичке шетње", "Дирнуо си у групу и започео процес без повратка". Претње је пријавио полицији и Тужилаштву.

Новинарка Сити радија Ивана Петровић, која се од 2004. бави овом тематиком, сматра да фашизам у Нишу не постоји, али да постоји нимало безазлено деловање неонацистичких група које се крију иза навијачких група или наводног патриотизма.

- Деловање неонацистичких група или братстава је велики проблем у Нишу, који се често релативизује, и о којем се мало говори. Њихово деловање је тајно, јер и по закону и не смеју да делују јавно - сматра она.