ПАРК минијатура "Србија" на Багдали нова је туристичка дестинација на коју рачуна Крушевац. После неколико месеци градње верних реплика 10 значајних српских цркава и манастира, тематски парк је са обележјима река које поред њих протичу и географских одредница, које неупућеним туристима могу да помогну да их замисле на оригиналном месту, спреман за посетиоце.

Др Борис Стајковац, аутор пројекта, предочава да су минијатуре израђиване у сарадњи са стручњацима Завода за заштиту споменика Србије, као и да ће у Парк пристићи и нове минијатурне светиње.

- Направили смо првих 10 цркава и манастира и сваку следећу коју будемо направили донећемо Крушевцу - предочава Стајковац, додајући да је идеја да ђаци на екскурзији уместо да обилазе тржне центре, добију јединствену прилику да се, на једном месту, упознају са значајним грађевинама.

- Све те наше светиње ту стоје и показују да смо све то већ једном преживели, па ћемо преживети и сада, али морамо својој деци оставити близу ока оно што нам је највредније, а то је вера, коју нису успели да нам украду.

Посетиоци парка, чије су границе у облику територије државе Србије, могу се упознати са Жичом, Милешевом, Раваницом, Троношом, Студеницом, Грачаницом, Лазарицом, Крушедолом, Пећком патријаршијом и Храмом Светог Саве. Према речима епископа крушевачког Давида, парк представља Србију у малом.

Прочитајте још: Гради светиње у минијатури

- Прича о свакој од ових небеских цркава је таква да сачињава један сегмент историје - напомиње епископ крушевачки Давид. - Српски народ је, што се тиче цивилизације, културе, ризница уметности, кроз векове себи обезбедио тапије и овога и онога света, украсио божји свет.

Борис Стајковац


Изградња тематског парка помогнута је средствима из градског буџета од 5,5 милиона динара, а донатори, Клуб привредника и "Техноградња", инвестирали су додатних 3,6 милиона динара.


Недалеко од минијатура богомоља, почела је градња цркве посвећене Светим архангелима, која ће бити трећа у низу на Багдали, поред реплике Његошеве капеле са Ловћена и нешто касније подигнуте Цркве Светог Јована Крститеља.


ПОПУЛАРНА МЕСТА

ЧАК 4.000 од 120.000 ваучера издато је у оквиру овогодишње кампање летовања у Србији, на територији Расинског округа. Међу најпопуларнијим дестинацијама су Рибарска бања, а однедавно и Јастребац.

Посебно интересовање бележе управо манастирски и црквени комплекси: Лазарев град, са остацима грађевине из 1371. године и дворском црквом Лазарица, Манастир Светог Романа у Ђунису, Српска Света Гора (Сталаћ-Ђунис-Каоник-Крушевац), где се на пределима Мојсињских планина у прошлости налазило чак 77 манастира, цркава и црквишта. Богатство манастира у округу је изузетно: Наупаре, Лепенац, Љубостиња, Дренча, Свети Лука, само су нека од верских одредишта која привлаче туристе.