ДОК Секретаријат за јавни превоз у Београду редовно контролише да ли су у возилима укључени клима-уређаји, у Нишу више од 40 одсто аутобуса расхладне уређаје уопште нема, јер они по уговору склопљеним са Градом нису били услов него један од критеријума да се укључе у систем јавног превоза.

Постоје и превозници који не желе да укључују клима-уређаје, али и возила у којима се прозори готово и не отварају, па не чуди да се на температурама изнад 35 степени Нишлије све више жале на врућину у градском превозу, нарочито у поподневним сатима када, како кажу, не може да се дише.

Прочитајте још - ВАНРЕДНА ПРОВЕРА ВОЗИЛА ЈАВНОГ ГРАДСКОГ ПРЕВОЗА: Климе "тражи" 78 инспектора

Како наводе у Дирекцији за јавни превоз у Нишу, возачи немају законску обавезу да "климу" укључују, већ само морају да широм отворе прозоре.

У Дирекцији за јавни превоз, ипак, апелују на превознике да користе клима-уређаје макар у најтоплијем делу дана.

- Они нису у обавези да их укључују, јер то уговором није предвиђено. Превозници то добровољно раде. Колико њих укључује "климу", најбоље се зна по нформацијама путника - негде има, негде нема. Није да ни у једном нема. Слали смо дописе, јер смо знали да ће бити тропске температуре, да их замолимо да бар у периоду од 13 до 16 сати буду укључени клима-уређаји. Немамо ниједан други инструмент уговором да би могли да их кажњавамо - појашњавају у Дирекцији.

Нишлијама ових дана не полази за руком да се расхладе


ПРОЗОРИ

У Дирекцији за јавни превоз истичу да се контролише једино да ли превозници отварају прозоре и луфтере. Ако не поштују чак ни овај услов, таква возила биће, поручују у Дирекцији, искључивана из саобраћаја.