ОВОГОДИШЊА, 108. сезона на најлепшој дунавској плажи, бар ако је судити по гужви која је обележила први дан јула, протећи ће у обарању рекорда по броју посетилаца. ЈКП "Градско зеленило", које управља "Штрандом" је од 15. маја до 30. јуна продало више од 135.000 дневних и око 5.000 сезонских улазница иако је у том периоду било кишовито време.

С обзиром на то да предстоји период великих врућина, у "Зеленилу" очекују још већу навалу купача које упозоравају да због велике температурне разлике између ваздуха и воде, лагано улазе у реку и поштују правила, посебно савете и упозорења спасилачке службе.

- Годишњи одмор ћемо да проведемо на Штранду - кажу Ненад Марић, радник и Ивана Војиновић, службеница у пошти. - Купамо се у Дунаву, па одмах под туш. Проводимо по цео дан, ручамо нешто од понуде брзе хране, пијемо лимунаде и сокове, а предвече, може и пиво. Све нам је потаман, пошто су услови сјајни, једино да цене у ресторанима буду повољније.

Неда Каровић, професорка немачког језика, такође планира да већи део одмора уз ћеркицу Анастасију, проведе на највећем новосадском купалишту.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - "Штранд" отворио капије

- Долазимо око осам часова, а кући се враћамо за ручак. Понекад дођемо и по подне и одговара нам да у хладовини и на песку уз реку проводимо вреле дане. Плажа је чиста, спасиоци су на сваком кораку и задовољни смо. Ту је неизбежан сладолед, оранжада и уживање у лету - каже Каровићева.

На травњаку испред кабина, у дебелом хладу, затичемо екипу ветерана "штрандароша" у редовној партији ремија и ћаскању о спортским и другим темама.


Мерење крвног притиска

- Дођемо овде око десет и останемо читав дан. Од ове врелине бранимо се како знамо и умемо, пре свега купањем у Дунаву који ових дана нешто топлији, туширањем и освежавајућим напицима, а доколицу испуњавамо дружењем, шетњом, читањем новина и књига ... - вели за "Новости" Јован Радосављевић, Новосађанин који, како напомиње, проводи лета на омиљеном Штранду пуне 73 године, практично од рођења.

- Доводили су ме родитељи овде на Дунав, а ту традицију сам наставио са својом породицом и пренео на унуке. Лепо нам је на Штранду. Добро је све уређено, али има и одређених пропуста који би могли ефикасније да се превазиђу да је више људства ангажовано - додаје Радосављевић, иначе члан Клуба "Штрандароши".

Докторка Бојана Лазаревић нема овог преподнева, на срећу, много посла, а како напомиње, најчешћи пацијенти дежурним лекарима амбуланте прве помоћи су деца са ситним огреботинама и старији суграђани, који се јављају због последица тропске врелине.

- У недељу смо имали 18 интервенција, током нашег дежурства од 8 до 20 сати. Код најмлађих смо санирали углавном посекотине и убоде од инсеката, а старија популација жалила се на повишен крвни притисак или малаксалост - каже докторка и напомиње да су сви пацијенти добили одговарајуће терапије.

Ненад и Ивана свакодневно на Штранд

ИГРАЛИШТЕ КОД МОСТА СЛОБОДЕ

НА Штранду је, како потврђује Иван Ножинић из "Зеленила", обновљено дечје игралиште код Моста слободе, са подлогом од тартана.

- Захваљујући суми од 14 милиона динара, које је обезбедио Град, два тоалета поред централног платоа и поред Моста слободе ће до краја сезоне бити реконструисана и прилагођена потребама особа са инвалидитетом - најављује Ножинић.