Председник општине Свилајнац Предраг Милановић изјавио је да Свилајнац покреће велики пројекат наводњавања, који ће обухватити 3.000 хектара земљишта.

"Ове године крећемо са првим делом тог посла и првих 1.000 хектара за две године ставићемо под систем наводњавања", рекао је Милановић, синоћ на свечаној академији поводом Дана општине.

Као један од великих проблема Свилајнца, Милановић је истакао мост на Великој Морави на путу Марковац (аутопут) Свилајнац са обилазницом.

То је велики посао, који нисмо успели раније да решмо, али га очекујем у новом инвстиционом циклусу који ради Влада Србије, навео је Милановић.

"Задатак овог руководства општине а и после избора је да Свилајнац напокон уради нови мост и заобилазницу и да се отвори пут грађанима Свилајнца", рекао је Милановић.

Реч је једном од ретких мостова којим иду и аутомобили и возови и чека се пуно времена на пролазак, јер се путничко и теретно возило не могу мимоћи.

Председник општине Свилајнац је додао да општина "креће и са изградњом Топлане, постројења на био масу, на тај начин решићемо грејане, искористићемо наше потенцијале и сачувати животну средину".

Ово је веома значајан пројекат, у првој фази прикључићем све институције града и градски базен који ће ове године бити затворен, додао је Милановић.

Он је додао да Свилајнац иде и са изградњом система отпадних вода, што је, како је рекао, још један велики пробме и екологији.

До краја године објавићемо тендер и надам се започети радове, истакао је Милановић и додао да се ради канализација којом ће се покрити 65 одсто становника града.

Ове пројекте морамо реализовати да би Свилајнац добио своје заслужено место на европској мапи, мислим да је у Србији у самом врху, и не такмичимо се само са градовима у Србији већ и са градовима широм Европе, истако је он.


Остало нам је да урадимо адаптацију још неколико школа и да то решимо ко што смо решили здравство, навео је он.

Милановић је потсетио да је Свилајнац протеклих година у развој инвестирао више од две милијарде динара, властитих средстава, средстава Европске уније и Владе Србије.

"Успешно смо ради протеклих година, а да се успешно ради мора се водите таква политик да сви људи учсетвују у раду једне општине. Свилајнац је успео, да врати своје људе из градова где су студирали из земље где су радили и да их укључи у наш систем да раде и зато су овако добри резултати", оценио је Милановић.