Село Божетићи било је домаћин изложбе пољопривредних машина коју је под ведрим небом организовало пријепољско предузеће "Радуловић" д.о.о. Пољопривредници из целог Златиборског округа имали су прилику да пробају, али и да купе најновије моделе трактора, машина за кошење, скупљање, чврсто балирање и вакумирање сена.

Пољопривредна механизација у овим крајевима је веома застарела, трактори и прикључне машине су, кажу старији мештани овог села, куповани последњи пут седамдесетих и осамдесетих година прошлог века, а ако се нешто и занављало, углавном је било половно, јер за нове машине није било довољно новца.

Млађи пољопривредници се у нововарошком крају углавном баве сточарством, а мере Владе за њих су веома важне јер ће им субвенције олакшати куповину нове механизације.

Прочитајте још - ПОМОЋ ПОРОДИЦИ ИЗ ЗАБОЈНИЦЕ: Стиже трактор Вељовићима

- Да бисмо остварили право на субвенцију морамо да уплатимо цео износ, а повраћај у виду субвенције добијамо након 60-90 дана. Често се деси да тај износ немамо у целости, али нам ова фирма изађе у сусрет и сачека на уплату, што је за нас веома битно - каже председник Месне заједнице Божетићи Слободан Поповић.

Изложбу је посетио и председник Општине Нова Варош Радосав Васиљевић. Он је истакао да су субвенције државе значајно промениле набоље читав нововарошки крај и да су се показале изузетно добрим. Због тога је и локална самоуправа одлучила да додатно помогне и определила средства за субвенционисање куповине машина.

Прочитајте још - Трактори за пољопривреднике на Космету (ФОТО)

- Сви наши домаћини који купе неку пољопривредну машину у вредности до 200.000 динара добиће повраћај половине тог износа - казао је Васиљевић.

ПОДРШКА

Људи су поново почели да купују нове машине. У овом крају смо продали преко 90 трактора и око 400 прикључних машина. Нико није одбијен за субвенције, само онај ко их није тражио није их ни добио - каже Радуловић.