БИВШИ радници Пољопривредног кобината "Годомин" у стечају, који деценију захтевају исплату зарада и камата на зараде, почеће штрајк глађу испред Председништва Србије 8. јула, на дан када се навршава четрнаест година од покретања стечаја.

После више састанака са државним службеницима у надлежним министарствима и Влади Србије, "Годоминови" радници кажу да им нико није понудио макар и обећање да ће њихове захтеве испунити, због чега ће предузети драстични корак.

- Пријавили смо полицији протест и почетак штрајка глађу исред Председништва Србије да лепо "прославимо" годишњицу стечаја, или боље речено - помен фирми. Сви су нас одбили уз образложење да нема пара за оно што нам дугују, а то је у просеку по раднику 1.500 евра - тврди Витомир Милојевић, један од радника "Годомина".

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - НЕСВАКИДАШЊИ ПРОТЕСТ БИВШИХ РАДНИКА ''ГОДОМИНА'': "Славе" стечај штрајком глађу!


Радници траже неисплаћене камате на зараде, а њихов предлог је да се оконча стечај и да се намире од непродате имовине.

Милојевић наводи да су добили једино обећање да ће продаја имовине стечајног дужника бити покренута највероватније у септембру.

- Има око 70 целина које су папиролошки чисте и чијом продајом могу да нас исплате. Док та имовина пропада, држава не мари, већ кажу да ће продаја чекати крај годишњих одмора, док се господа наодмарају. То је срамота - каже Милојевић.

Радници ће од гладовања одустати, тврде, само ако им се до 8. јула испуне захтеви.

Штрајкачи "Годомина" су посетили и Народну скупштину Србије где су поново предали петицију за доношење закона о жртвама транзиције.

ТРАЖИЛИ ЗЕМЉУ

НЕКАДА пољопривредни гигант, уочи стечаја дуговао је 10 милиона евра, а на продају је понудио капитал вредан 628 милиона динара. Имао је укупно 5.300 хектара. У замену за плате, радници су пре више година затражили да добију земљу да је обрађују, што није одобрено.