НАПАД на Стефана Поповића (24), радника фирме "Инекс плус", која обезбеђује имовину и људство компаније ZiJin copper Bor, од почетка године је - 14 напада на стражаре у фабричком кругу те компаније. По речима Жељка Цолића, директора "Инекса", више се не поставља питање да ли ће неки стражар завршити трагично, већ је само питање тренутка када ће то да се деси.

- Поповић је, у нападу десеторице лопова, претежно малолетника, који су крали имовину фирме ZiJin, задобио контузију мозга, прелом лобање и изгубио је, надамо се само тренутно, слух на лево ухо - прича Цолић. - Тукли су га камењем, гредом, шутирали... Стефан је лопове приметио када су покушали да уђу у фабрички круг РТБ и одмах је обавестио колеге, које су му дошле у помоћ и растерали крадљивце.

Међутим, крадљивци отпадног метала су отишли до другог места, опасаног оградом, коју су - срушили! И, тако су поново ушли у некадашњи фабрички круг РТБ "Бор".

- Двојица наших радника су потрчали за њима, а лопови су поново побегли - наставља Цолић. - Међутим, крадљивци су отишли само до места где их је Поповић први пут приметио и који је, у том тренутку, остао сам.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - БАТИНЕ НА СЕМАФОРУ У БАЧКОМ ДОБРОМ ПОЉУ: Брутално нападнути радници обезбеђења

Лопови су кренули да краду каблове из фабричког круга фирме ZiJin, а Поповић је у томе покушао да их спречи.

- Међутим, један од лопова га је гађао каменом и погодио га у главу, након чега је наш стражар пао - у неверици је Цолић. - Тада је још један на њега бацио дрвену летву, погодио га у главу, након чега је Поповић изгубио свест. У таквом стању, лопови су му пришли и шутирали га у главу.

Стефан Поповић Фото Inexplus

Од почетка године ово је, иначе, други пут да је овај стражар, у покушају да спречи лопове да украду имовину фирме ZiJin, нападнут. Први пут је то било почетком године, када су га крадљивци претукли металном штанглом.

- У "Инексу" 240 стражара покрива руднике у Бору и Мајданпеку, а лопова је на стотине - наставља Цолић. - Они иду у групама од по десетак људи и, без икаквог страха, на наше људе насрћу ножевима, камењем, металним штанглама... Прети се и породицама наших радника да ће им "преклати супруге", "заклати децу"...

Жељко Цолић

Цолић каже да стражари имају велику помоћ полиције, али да би, након што се лопови ухвате на лицу места реакција требало да буде хитрија и таква да се нападачима на стражаре суди по хитном, уместо, како је у највећем броју случајева реч, у редовном поступку.

- Све док се то не промени, можемо само да се надамо да се нека крађа неће окончати трагично по наше раднике - закључује Цолић.

Фото Inexplus

ОБЕСИЛИ ПСА

"ИНЕКС плус" има и специјално дресиране псе турске кангале, тешке око 70 килограма, који чувају имовину фирме ZiJin. Међутим, лопови су, да би им послали поруку да се не боје, зимус једног таквог пса, обученог и дресираног да чува имовину - обесили!

- Најпре су псу поломили зубе, након чега су га дотукли ударцима - каже Цолић. - Након тога, пса су обесили, како би нам послали поруку да нам такав вид заштите не помаже.