ИЗБЕГЛИЧКИМ породицама које су остале "испод црте" на конкурсима за станове, који се граде у Ветернику и у Футогу, дата је прилика да конкуришу за већ готове стамбене јединице, у оквиру потпројекта који заједнички реализују Републички комесаријат за избеглице, Јединице за управљање пројектима у јавном сектору и градови и општине Србије.

Тим поводом је у Плавој сали Скупштине града у понедељак одржан састанак са представницима локалних самоуправа и потенцијалним продавцима станова.

- За станове у Ветернику и Футогу било је пријављено више од 1.000 избегличких породица, што је дупло више од броја стамбених јединица на располагању. Ти корисници који су остали "испод црте", моћи ће да се пријаве на конкурсе за доделу већ изграђених станова, или оних чија је изградња при крају - истакао је Радмило Дедовић, из Републичког комесаријата за избеглице.

Он је напоменуо да је, на инсистирање Републике Србије, Банка Савета Европе одобрила додатних седам милиона евра за куповину 230 таквих станова широм Србије, од којих ће 60 бити на располагању у Новом Саду.

- Позвали смо инвеститоре који имају већ готове станове на тржишту, оне који се баве прометом некретнина и друге да дају понуде за откуп тих станова, који би тако били у власништву Комесаријата - додао је Дедовић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Нови Сад: Гради се 276 станова за избеглице

Будући корисници би потом са Комесаријатом склапали уговоре о закупу таквог стана на шест месеци, а кад измире све своје обавезе, тај закуп ће моћи да продуже или да поднесу захтев за откуп, на 25 година и то у месечним ратама без камате, што су врло повољни услови.

Састанак у Плавој сали Скупштине града

На тај начин, како је додао Дедовић, постоји реална могућност да избегличке породице пре дођу до крова над главом него кроз пројекат Регионалног програма стамбеног збрињавања избеглица, у којем заједнички учествују Србија, БиХ, Хрватска и Црна Гора, а који се финансира међународним донаторским средствима.

Како је истакнуто на састанку, куповина станова у оквиру тог потпројекта требало би да буде обављена до септембра, а јавни позив у Новом Саду биће објављен до краја године.

ИЗГРАДЊА

У ОКВИРУ Регионалног стамбеног програма се у Ветернику гради 370 станова, а у Футогу ће бити изграђено још 30 стамбених јединица. Изградња у Ветернику почела је у августу прошле године, а у новембру ови станови треба да буду завршени.

МАКСИМАЛНО ДО 810 ЕВРА

ЦЕНА стана може да буде максимално 810 евра по квадратном метру.

- Станови морају да задовољавају услове за становање, неопходно је да буду укњижени и да имају одговарајућу квадратуру, према условима конкурса - прецизирао је Дедовић.