ОПШТИНА Велико Градиште на путу је да реши проблем водоснабдевања на целој својој територији, којој припада и 25 сеоских насеља.

Овако амбициозан план требало би да се спроведе најкасније до 2023. године, уз извођење радова у више фаза. Услови за спровођење тог плана постоје захваљујући изградњи водоизворишта "Јелак", резервоара код Кумана и водоизворишта "Острво", који је Европска унија финансирала са 4,4 милиона евра, а који је обухватио и изградњу потисног цевовода испод Сребрног језера.

- Захваљујући постројењу у Острву, имамо 200 литара воде у секунди и, што се количине воде тиче, обезбеђени смо за наредних 100 година. Пошто имамо тако добре услове, градимо даље водоводе по општини. Последњи у низу завршен је водовод ка Куману и Тополовнику и наставља се ка насељу Рам. На водовод треба да се прикључе и Мајиловац и Курјаче, и да се уради пројекат изградње водовода ка селу Макце - каже Драган Милић, председник Општине Велико Градиште.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Велико Градиште: До 2023. године сва насеља имаће водовод

Квалитет пијаће воде зависи и од заштите изворишта и водоводне инфраструктуре. Због тога се планира градња канализације на Сребрном језеру, дуга 28 километара, јер на том делу има око 3.000 викендица са септичким јамама.

- За тај пројекат аплицираћемо код Европске уније, као и за пројекат измуљавања Сребрног језера, јер смо дужни да бринемо о квалитету његове воде - рекао је Милић.

Он је најавио да ће се код фондова ЕУ аплицирати и за изградњу неопходног постројења за пречишћавање отпадних вода.

Водопостројење у Острву, Фото Општинска управа В. Градиште

ДЕВЕТ МИЛИОНА

ОД Фонда за локалне самоуправе добијено је девет милиона, колико је недостајало за градњу Мајурске канализације. Њен завршетак неопходан је предуслов за изградњу система за пречишћавање отпадних вода.