ПРВЕ процене комисија о последицама јунских поплава у трстеничком крају обесхрабрују: оштећено је око 60 стамбених и 150 помоћних и економских објеката, десетак километара локалних, 164 километра пољских и атарских путева, али и 10 бетонских мостова. Порушено је и 10 мањих дрвених мостова. Локални потоци и реке, Риљачка, Мијајловачка, Црнишавска, Љубостињска река нису могле да прихвате притисак падавина.

Домаћинство Животе Максића из Горњег Рибика, које је ове недеље посетио председник Александар Вучић, претрпело је стопроцентну штету од Црнишавске реке, где је претходних година немилице бацан отпад. Максићима је једна од две куће у дворишту била потпуно поплављена, страдали су намештај и бела техника, два пластеника и комплетни усеви.

- Представници општинске власти чврсто су обећали да ће да надоместе ово што сам изгубио, и да ће да се заузму да се тај проблем реши - наводи Живота Максић.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ПОСЛЕДИЦЕ ПОПЛАВА: Море ђубрета слило се у језеро

Вода није поштедела ни оранице, повртањаке и друго плодно земљиште, од чијих приноса живи добар део општине. Штету на усевима претрпело је око 1.500 пољопривредних газдинстава, на укупној површини од 2.300 хектара. Према првим проценама, последице плављења премашују 400 милиона динара.

- Вода је однела паприку и кромпир и ту помоћи нема, а можемо да се надамо само да преживе калемови, који нису однесени - каже Милета Прибановић, мештанин Селишта, насељеног места које је три пута плављено за мање од пет дана, и где је вода продрла у 70 кућа, од укупно 180 њих.

Страдали су и Горњи Рибник, путна инфраструктура ка Планиници, Лободеру и Дубичу. Бујице нису поштеделе ни имања и путеве мештана Медвеђе, Страгара, Велике Дренове, Пољне.

- Сада смо у бољој ситуацији, у смислу финансијске подршке, коју могу добити оштећени, него пре пет година, када је наша општина такође била погођена великим поплавама - напомиње Александар Ћирић, председник општине Трстеник.


РАДОВИ У ТОКУ

ТРЕНУТНО се ради на копању канала Бресно Поље - Стопање у дужини од 2,5 километара, али и на санацији пута Брезовица - Стублице. Општина ће добити подршку Канцеларије за јавна улагања Владе Србије, "Путева Србије" и "Србијавода".