БУДУЋИ грађевински инжењери Димитрије Јовановић, Илија Николић и Јован Маринковић су осмислили апликацију која ће милионима људи широм света помоћи приликом куповине патика посредством интернета.

Такозвана продужена стварност и вештачка интелигенција - "упаковани" у њихову апликацију - за само неколико минута ће вам одредити тачан број патика за одређени модел, а одмах ћете моћи да видите и "како вам стоје"...

Димитрије, Илија и Јован не крију да су за оваквим решењем трагали из прилично себичних разлога, трагајући за новим моделима, док чекају њихово појављивање на српском тржишту.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Мали програмери понос Србије


- Сви знамо који број патика носимо, али се то не слаже увек са нумерацијама произвођача, па је проблем погодити меру при куповини посредством интернета. Јер, у продавници сваки пар можете да пробате, а онлајн сте морали да стрепите да ли сте правилно измерили стопала... - објашњава Димитрије.

Убудуће, када потенцијални купац одабере одређени модел, биће довољно само да "паметни телефон" са нишком апликацијом принесе стопалу, па да одмах види број патика који подржава конкретни произвођач.

Николић, Маринковић и Јовановић Фото Д. Алихоџић

Захваљујући овој иновацији, Димитрије, Илија и Јован су пре три месеца постали нови станари Стартап центра у Нишу, који подржава још десетак компанија из области напредних технологија. Свесни тога да су осмислили нешто што је јединствено у свету, већ су на добром путу да пронађу партнере који ће их подржати у настојањима да се њихова апликација нађе на тржишту.


ПРЕМИЈЕР

ДИМИТРИЈЕ Јовановић је заједничку апликацију представио и премијерки Србије Ани Брнабић (слика горе) која се, приликом недавне посете Стартап центру у Нишу, одушевила студентском идејом и обећала им помоћ при превазилажењу "почетничких проблема".