ЈАВНОСТИ још није познато коју је тачно врсту опасног отпада хемијског порекла новосадска фирма ускладиштила у двориште некадашњег "Хемика" на Башаидском друму, у Кикинди, јер анализе узетих узорака још нису завршене. Извештај из Института "Мол" из Старе Пазове чекају Основно јавно тужилаштво у Кикинди, које води предистражни поступак против одговорне особе те фирме, као и покрајински Секретаријат за урбанизам и заштиту животне средине. Иако је реч о великој количини, од око 300 тона првенствено хемијски контаминиране амбалаже и течног отпада, из градског Секретаријата за заштиту животне средине у Кикинди уверавају јавност да нема опасности од загађења околине.

- За грађане и околину нема опасности, јер је отпад одложен на бетонски плато, па нема разлога за сумњу да ће доћи до цурења штетних материја у земљиште. Контролу на лицу места обавила је Покрајинска инспекција. Чим буду познати први резултати испитивања, надлежне службе ће предузети одговарајуће мере - тврди Мирослава Крнић, секретарка градског Секретаријата за заштиту животне средине.

Прочитајте још - КРИВИЧНА ЗБОГ ОТРОВА: Фирми из Новог Сада прети одузимање дозволе за рад

Подсетимо, "Новости" су дошле до сазнања да је реч о фирми "Еко Хемик" из Новог Сада, који је закупац дела дворишта бившег "Хемика". Новосадска фирма је кршећи закон, ту сместила више отпада него што јој је дозвољено, па је против одговорне особе В. Б. (25) поднета кривична пријава.

- Извештај хемијске анализе очекујемо за две недеље. Тада ће надлежни органи предузети одговарајуће мере. Предистражни поступак води ОЈТ у Кикинди - објашњава за "Новости" Милка Стојановић, начелник Одељења за контролу индустријских објеката у покрајинском секретаријату.

ДОЗВОЛА

АКО се докаже кривична одговорност одговорне особе у новосадској фирми, биће покренут поступак за одузимање дозволе тој фирми за такав посао, кажу надлежни.