ГОТОВО целокупна средства којима располажу институције и удружења која се баве културом у граду на Ветерници долазе из локалног буџета. Јер, компаније које су годинама помагале лесковачку културу то чине све мање, а њихово присуство је ретко и у другим областима друштвеног живота. Тек понека донација стигне здравству и образовању...


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Србија има таленат да мења свет

- Све више запажамо мањак друштвене одговорности компанија које послују у Лесковцу, што нам је велики хендикеп. Учешће локалне самоуправе у нашим активностима неретко достиже 100 одсто, па бих позвала све компаније да изађу у сусрет граду и свима нама који заиста прегалачки, понекад и фанатично, радимо свако у својој бранши - истиче Јелена Цветковић Црвеница, која руководи дечјим хором "Звездице".

Јер, управо је поменута дружина која годинама ниже успехе где год се појави један од добитника највишег износа средстава по овогодишњем градском конкурсу за финансирање или суфинансирање пројеката у култури. Комисија је од 61 пристиглог пројекта укупне вредности 30 милиона динара одобрила 42 и тако расподелила планирани износ од око девет милиона динара.

- Лесковац постаје један од центара културе у нашој земљи, па сам поносан на све што смо претходних година урадили на том пољу. Водило се рачуна о уметничким капацитетима, промоцији града, о доприносу развоју културног стваралаштва... - истакао је градоначелник Горан Цветановић.

Иначе, за рад установа културе локална самоуправа у Лесковцу је у овогодишњем буџету определила укупно 325 милиона динара, па не чуди чињеница да је ова област са маргине доспела међу градске приоритете. Ипак, без привреде је готово немогуће у континуитету одржавати висок квалитет, а да се не говори о томе да су многе манифестације покретане и опстале управо захваљујући сада ишчезлој друштвеној одговорности.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Културне установе Зрењанина: На посао само по плату


РАДУЛОВИЋ НА ДАР

УЗ подсећање на то да су Лесковчани досада имали прилику да виде дела Салвадора Далија и Пабла Пикаса, те уживају у балетским представама и наступима оперских певача, градоначелник Цветановић је најавио концерт планетарно познатог виолинисте Немање Радуловића, као поклон локалне самоуправе суграђанима поводом 21. јуна - Светског дана музике.