БУЏЕТ Града Вршца закинут је за најмање седам милиона динара, јер власници више смештајних објеката у том граду не пријављују своје госте, па самим тим не плаћају ни порез, ни боравишну таксу. Рад "на црно" у тој области, који је почео да цвета у последњих годину и по дана, може да спречи само туристичка инспекција, али је тај град - нема!

Татјана Палковач, директорка Туристичке организације Вршац (ТОВ), указује на то да је у 2018. забележен пораст броја туриста у односу на претходне две године, али да је број регистрованих ноћења мањи за скоро 5.000. На то је, каже, делимично утицала чињеница да је хотел "Вила Брег" лане био затворен неколико месеци због реновирања, али да главни проблем, у ствари, представља пораст броја некатегоризованог смештаја.

- Постоји минимум десет таквих јединица, са око 40 кревета, који се редовно оглавашају путем "Букинга" и добро послују, али не пријављују госте. Такође, ни регистровани апартмани нису баш редовни у испуњавању обавеза. Пријављују само госте који захтевају да им се испостави фактура, или траже да смештај плате преко рачуна - истиче Палковач.

Прочитајте још - Вршац: Паре морају да врате, не и судске трошкове

Како би томе стала на пут, ТОВ је прошле године позвала туристичку инспекцију из Новог Сада, која је два дана чешљала терен. У сваком објекту у приватној режији, који су контролисали, наишли су на неправилности, а затекли су и непријављене госте.

- На основу стања на терену, они су проценили да би Град само од боравишних такса, које износе 100 динара дневно по особи, годишње могао да приходује близу 10 милиона динара, а ми смо лане наплатили само три милиона. Губитак је огроман, поготово када се томе придода и порез, који власници такође не плаћају, а који је скупљи од таксе - додаје наша саговорница.

Препорука Новосађана је да локална самоуправа, упркос забрани запошљавања у јавном сектору, упосли једног туристичког инспектора, јер ће им се то вишеструко вратити. У ТОВ се надају да ће тај проблем бити решен ове године.

ГОСТИ ИЗ 56 ЗЕМАЉА

ВРШАЦ тренутно нуди 622 категоризована кревета, који испуњавају све светске стандарде, од чега је 167 у приватној режији. У 2016. и 2017. регистровано је по 40.000 ноћења, а лане тек нешто више од 35.000. Највише су ноћивали домаћи туристи, а било је и гостију из 56 држава света.