ЗЕМЉОРАДНИЧКА задруга "Србобран", од свог оснивања 1991. године до данас, није уплатила ни динар пореза на имовину локалној самоуправи, а управо њој може да захвали што је прошле године избегла гашење и кренула путем опоравка. Општина је одговорила на апел за помоћ Управног одбора ЗЗ "Србобран" и за в. д. директора задруге, која је "тонула", поставила Небојшу Недељковића, дотадашњег помоћника општине, задуженог за област пољопривреде. Недељковић, који је у међувремену постао директор са пуним мандатом, саопштио је да је у протеклих 12 месеци Задруга смањила своја дуговања са 150 на 34 милиона динара.

- Од 62 милиона динара, колико се дуговало кооперантима за робу коју су предали, остало је неизмирено још 12 милиона. Тај дуг ће бити поравнат до јесени кроз испоруку вештачких ђубрива, семена и заштитних средстава, као и обављањем машинских услуга на пољима - предочио је Недељковић.

Прочитајте још - Тужба задругу "Србобран" води у стечај

Задруга је успела да дуговања осигуравајућим кућама и ЈКП "Градитељ" са 12 милиона динара сведе на седам милиона динара, а Општини за порез на имовину дугује више од 15 милиона.

- Локална управа је за неплаћање пореза скоро три деценије гледала Задрузи кроз прсте, а кад би сад активирала своје потраживање, над ЗЗ "Србобран" би се надвио мач који би јој "одсекао" главу - указао је директор.

На 500 хектара сопствених ораница Задруга гаји ратарске културе, а од страних партнера добила је понуду за производњу сушеног поврћа, што би изменило сетвену структуру на задружним њивама и омогућило да се запосле нови радници.

- За узгој поврћа требало би да изградимо заливни систем, а то не можемо сами. С друге стране, да бисмо добили субвенцију од државе морамо да измиримо дуг према Општини. То је услов и за куповину пољопривредне механизације и за било какве инвестиције које бисмо предузимали. Зато је план да ове године платимо 30-40 одсто дуговања за порез, а остатак догодине - рекао је Недељковић.

Од његовог доласка на чело Задруге исплаћено је седам заосталих зарада радницима, а 15 запослених сада има редовна месечна примања, у просеку више од 40.000 динара.

РЕЗУЛТАТИ ГОВОРЕ

ЗА пола године рада, према завршном рачуну за 2018. годину, Задруга је остварила добит од 750.000 динара.

- Локална самоуправа је стала иза ЗЗ "Србобран", не обазирући се на злонамерне коментаре да смо ушли у Задругу да је растуримо. Било је и оних који су тврдили да Задруга нема перспективу и да радимо Сизифов посао. Сада резултати говоре уместо нас - казао је председник Општине Радивој Парошки.