ПОЖАРЕВАЦ – Пожаревац је већ годинама премрежен графитима, који се налазе на скоро свим стамбеним и пословним зградама, на гаражама, оградама и контејнерима. И поред тога што их има свуда, па и на локацијама покривеним надзорним камерама, нико до сада због њих није кажњен нити је било коме наложено да их обрише или прекречи.

Месецима се не уклања чак ни расистички графит на згради „Мала ламела“ у Светосавској улици, којим се вређају припадници Рома, уз нацртани кукасти крст.

Прочитајте још: Уметници за лепшу Забелу

За разлику од овог и мноштва других, неке графите било би штета уклонити. Међу њима је и један исписан на огради разрушеног „Бамби парка“, који гласи „Насмејао си ме за три живота“, што представља највећи комплимент који представник мушке популације може да добије од припаднице лепшег пола.

Графит у Сувоборској улици - Фото: Д. Новковић

На зиду руиниране куће у Сувоборској улици, на коју се наилази када се из Косовске иде пречицом ка Улици Чеде Васовића, исписан је графит „Умем да се борим за оно што желим на свој начин“. Звучи као мотивациона порука самоме себи или као одбрана пред критикама окружења. Уколико би се и покренула акција брисања графита у Пожаревцу, била би штета да се ова два уклоне, јер они не руже слику града, већ је оплемењују.


Расистички графит у Светосавској улици - Фото: Д. Новковић