ПРИ Црвеном крсту у Сомбору од октобра прошле године ради Сервис за подршку родитељству, а финансира се највећим делом из државног пројекта подршке породицама и мера популационе политике, и из градске касе. Запослени родитељи двоје и више деце, млађе од 15 година, у сервис доносе веш на пеглање и то све бесплатно. После само дођу и однесу чист и испеглан веш својој деци.

Према речима Биљане Клипа, секретарке ЦК, циљ Сервиса јесте да се олакша запосленим родитељима, како би могли више времана да проведу са децом.

- Први позив који смо реализовали 2018. показао се одличним и недавно смо објавили други позив и позвали родитеље да се јаве и користе услуге нашег Сервиса за подршку родитељству - каже Антонио Ратковић, заменик градоначелнице Сомбора.

Иначе, овај програм ће засад трајати до краја године, са могућношћу продужетка, и за то је обезбеђено нешто више од 3,6 милона динара из државне касе, док је локлана самоуправа издвојила два милиона динара.

- У плану је куповина додатне опреме за опремање сервиса и возила за реализацију програма у насељеним местима.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Мокринчанима први помогли школски друг и Црвени крст

- Овде радимо пеглање веша и прање постељине, као и ћебади за запослене породице. Услуге Сервиса тренутно користи око 100 особа - вели Биљана Клипа.

Пеглање дечје гардеробе

Јасна Енгерт ради на пеглању мајица и дечје гардеробе и истиче да јој није тешко, те да је срећна кад види задовољне родитеље који долазе по чист и испеглан веш.

- Веома сам задовољна услугама сервиса јер радим у сменама, и не морам да размишљам о прању и пеглању веша моје двоје деце. Сада имам више времена да посветим деци око учења и да их изведем у природу - задовољно каже Мирјана Јозић.

РАДНО ВРЕМЕ

- СЕРВИС за подршку родитељству ради радним даном од седам до 15 часова, а на прању и пеглању су ангажоване три раднице. Све породице са децом до 15 године, за наше услуге могу да се јаве у ЦК сваког радног дана - појашњава Биљана Клипа, секретарка ЦК Сомбора.