ПРИВРЕДНИ суд у Панчеву покренуо је, на захтев АИК банке, предстечајни поступак над ПД "Хидро Спореа Живојин" д.о.о. из Беле Цркве, иначе инвеститором једине мини-хидроелектране у Војводини, која је саграђена на потоку Јаруга, код села Кусић. Дат им је рок од месец дана да прибаве све дозволе за покретање тог постројења, иначе ће стечај бити проглашен, а објекат стављен на продају, како би се подмирили сви повериоци.

Љупче Коци, директор "Хидро Спореа Живојин", објашњава, за "Новости", да је до ове ситуације дошло, зато што је супруга преминулог власника фирме одустала од даљег финансирања пројекта, па самим тим и отплате кредита код АИК банке, и то у тренутку када су, истиче, стигли до самог краја што се тиче дозвола. Зато се све припрема за продају тог савременог постројења, у који је досад уложено око 1,7 милиона евра.

- Словеначка фирма "МБМ енергија", која има МХЕ по Србији, Македонији и Словенији, заинтересована је да купи наше постројење, али тек када буду добијене све сагласности за рад - каже Коци. - Остало је још само да нам Општина Бела Црква одобри технички пријем и да употребну дозволу, на основу чега ће нам Дирекција за воде Србије издати водну дозволу. Очекујем да ће то бити завршено у року, који нам је дао Привредни суд.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - МИНИ-ХИДРОЦЕНТРАЛА У ВОЈВОДИНИ: Еколози тврде да Нера пресушује, а инвеститори да ризика нема

Наш саговорник тврди и да су недавно добили неопходну сагласност Министарства водопривреде Румуније, као дела Међудржавне хидротехничке комисије која управља заједничким водама, да за покретање турбина користе и воду из оближње реке Нере, с обзиром на то да Јаруга за то нема довољно капацитета. То подразумева да се два водотока споје каналом, чему се, међутим, оштро противе еколози.

Љупче Коци

- Тим водозхватом би 10 километара Нере у Србији пресушило, јер је река већим делом године на биолошком минимуму. Такође, инвеститор за то нема сагласност Покрајинског завода за заштиту природе, јер је предвиђено да се канал копа у заштићеном подручју ПИО "Караш-Нера" - указује Милан Белобабић из удружења "Аурора".

Еколози апелују на локалну самоуправу да том објекту не да употребну дозволу, како би заштитили једину равничарску реку са планинским карактером у земљи.

Привредни суд у Панчеву ускоро ће покренути поступак, Фото З. Јовановић

ЕКОЛОШКА ЕНЕРГИЈА

КАПАЦИТЕТ војвођанске МХЕ, која је у потпуности изграђена и опремљена још прошле године, је 165 киловата. Коци каже да је то довољно струје да покрије рад једне фабрике и јавне расвете у целој општини Бела Црква. С друге стране, еколози сматрају да је то мало "еколошке" струје за штету која се наноси природи.