НА међународном дечјем тамбурашком кампу "Мостови пријатељства", који Светска тамбурашка асоцијација са седиштем у Новом Саду, другу годину заредом организује у Равном Селу, минулог викенда учествовало је 105 малишана, односно, девет дечјих тамбурашких састава из Србије и Хрватске. Они су у учионицама основне школе "Бранко Радичевић" на јединственим радионицама под надзором искусних уметничких руководилаца и професора, вежбали и музицирали у складу са стандардима свирања Светске тамбурашке асоцијација. На завршној вечери, уприличен је концерт малишана узраста од седам до 15 година, у препуној фискултурној дворани.

- Наш циљ је, уз подршку удружења културе, образовања и тамбурашког стваралаштва "Галијум" у Равном Селу, да едукацијом и афирмацијом младих музичара наставимо са неговањем традиције и тамбурашке музике - каже Данило Нинковић, члан Управног одбора СТА и примаш Великог трамбурашког оркестра РТВ Војводина. - Лане је било 60 дечака и девојчица, ове године двоструко више и веома лако упијају нова знања на омиљеном инструменту и још квалитетније интерпретирају. Деца се друже, размењују нотне материјале и сасвим је извесно да ће наставити да се баве уметношћу и чувати богату баштину.

Прочитајте још: Oдушевили мали мајстори тамбурице

Љубитеље музике у Равном Селу на завршном концерту разгалили су дечји тамбурашки оркестри "Мали тамбурташи" из Сонте, КУД "Свети Сава" из Црепаје, КУД "Младост" из Футога, КУД "Жетва" из Куцуре, "Бисерница" из Шапца, "Артеље 021" из Новог Сада и домаћи "Чуперак" из Равног Села као и гости, девојачки тамбурашки састав "Либерта" и "Каптолачки тамбураши" из Хрватске.

Са децом су вежбали професори, Емилија Пушић, диригент оркестра, Весна Добривојевић, Жељко Ђанковић, Алекса Ђанковић, Тихомир Шмитпетер, Слободан Вељовић, Миленко Ћосић и Данило Нинковић.

САРАДЊА И НАГРАДА

СВИХ 105 малишана, окупљених у заједнички оркестар, наступиће на 12. "Тамбурица фесту" који ће бити одржан од 20. до 22. јуна на Петроварадинској тврђави.

- Биће то јединствен наступ на интернационалној ревији младих тамбураша. Настављамо културну мисију са удружењима која негују традицију и имамо подршку друштвено одговорних компанија међу којима су РТВ Војводина и "Вечење новости" - каже Нинковић.