Председник Асоцијације произвођача малина и купина у Србији Добривоје Радовић рекао је да је снег који од јуче пада у Моравичком и Златиборском округу смрзао и поломио стабла малина и питање је да ли ће бити рода.

Прочитајте још:ВЕЈАВИЦА ИЗ БИХ СТИГЛА У СРБИЈУ: Падавине се премештају ка северу, на југу слабљење (ФОТО+ВИДЕО)

Он је агецији Бета казао да је снег направио покривач од 10 до 15 сантиметара и смрзао и поломио младе изданке.

Додао је да су произвођачи покушали да стресу снег али да је том приликом лом стабљика још већи.

Прочитајте још:ПОПЛАВЕ У СРБИЈИ: Излила се Тамнава, у месту Градојевић отежан саобраћај

"Малину су напале неке биљне болести и стручњаци су на терену па је пре снега процена била да ће род бити мањи за 50 до 70 одсто, а после снега питање је да ли ће ишта остати", рекао је Радовић.

Истакао је да су пољопривредници "очајни и не знају како ће преживети ту катастрофу".

СНЕГ ОШТЕТИО МАЛИЊАКЕ У ПЛАНИНСКИМ СЕЛИМА У ИВАЊИЦИ


Снег, који је изненада пао у планинским пределима општине Ивањица, направио је велику штету у малињацима, саопштила је данас општинска управа.

Заменик председника Општине Ивањица Момчило Митровић рекао је новинарима да су мештани из ивањичких села у подножју планина Голија, Јавор и Мучањ општинској управи пријавили штете на малињацима од снега.

Он је додао да је обишао села Братљево, Ерчеге, Рзиње, Осоница у којима је према првим проценам штета велика, да су малињаци поломљени од тежине снега и да је поред малина снег оштетио и засаде купина.

Према његовим речима, Општина Ивањица ће од Владе Србије затражити помоћ и уколико она буде одобрена формираће комисије за процену штете од снега.

Снег у планинским пределима Ивањице почео је да пада синоћ и током ноћи формиран је снежни покривач.

Пољопривренди произвођачи рекли су новинарима да су малињаке осигурали од града, али да их нису осигурали од снега, јер нису имали искуство да снег падне половином маја.