ЖЕЛЕЋИ да скрену пажњу јавности на забрињавајуће податке о загађености у Сурдулици, стотинак људи је викенд искористило за организовање друге по реду протестне шетње од Саборног храма посвећеног Светом Георгију, до фабрике "Кнауф".

Један од организатора протеста Станојко Станисављевић објашњава да мерења још од 2007. - које је ванредно налагало Министарство екологије, те редовни мониторинг о трошку локалне самоуправе - показују прекорачења концентрација амонијака, фенола, формалдехида и хлороводоника у ваздуху.

- "Кнауф" не жели да усклади производњу са еколошким правилима и тако крши закон - тврди Станисављевић, и напомиње да се у фабрици праве невешти и прихватају сваки разговор, иако је добро познато да Сурдуличани траже искључиво пресељење производње изван њиховог атара.

А, у борби за чист ваздух, први корак је било потписивање петиције са идентичним захтевима, које је подржала и локална самоуправа. Иницијатива је кренула из Белог Поља, предграђа Сурдулице, у којем се и налази поменута фабрика, јер се тамо највише осећају последице загађења. Поред емисије штетних гасова, овдашње људе забрињава и загађење реке Врле, те подземних вода у које доспевају отпадна киселина и велика количина јаловине после производње.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - Мештани Сурдулице петицијом против опасне фабрике "Кнауф"

- Због повећаног броја оболелих од разних врста карцинома, тражимо да се поштују прописи ЕУ и "Кнауф" измести из наше средине. Јер, Европа дозвољава да таква фабрика на једном месту може да егзистира најдуже десет година, а код нас је тај рок већ прекорачен - наводи се у петицији коју је потписало око 6.000 Сурдуличана, поводом које је из фабрике поручено да је у Белом Пољу инвестирано више од 30 милиона евра, од чега велики део на постројења за пречишћавање ваздуха и воде.

Саопштавају и да редовно обављају сва мерења, о чему постоје извештаји који се редовно достављају републичкој Агенцији за заштиту животне средине. Притом, наводе, технологија и постројења у Сурдулици се не разликују од оних у другим фабрикама "Кнауф" групе од којих је већина у земљама ЕУ, чак је овдашња међу најбољима у Европи.