ПОЖАРЕВАЦ – Изузев зграде познате као „Начелство“, ретко ко у Пожаревцу зна да у овом граду постоји чак још седам споменика културе. Међу њима је и Кућа Добрњчевих у Немањиној улици, која је припадала породици чувеног војводе Петра Добрњца (1771-1828), предводника пожаревачких устаника у Првом српском устанку. Једна његова породична кућа је срушена а друга је обновљена и у њој се данас чува покућство Добрњчевих. У истој улици је и кућа коју је у 19. веку подигла породица Живановић, зидана у стилу грађанских кућа тог времена.

Споменик културе је и црква светог Николе у Улици Војске Југославије, задужбина проте Петра Шљивића, сина војводе рамског Живка Шљивића, у којој је иконе израдио академски сликар Андреј Биценко тридесетих година прошлог века. Под заштитом државе је и Саборна црква коју је подигао кнез Милош, а уз коју се налази стари епископски двор, који је, такође, проглашен за споменик културе.

Заштићени су и гроб и споменик народног учитеља Васе Пелагића на Старом гробљу, који је, прогањан због својих идеја, преминуо у затвору „Забела“. Драга Димитријевић, по жељи свог оца, ћурчије Димитрија Марковића, обојици је подигао надгробни споменик. Након Другог светског рата на Пелагићевом гробу постављено је спомен-обележје од белог мермера у облику отворене књиге, са цитатом из његовог дела „Умовање здравог разума“.


ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ: Цркви светог Михаела Арканђела статус споменика културе


Под заштитом државе је и „Споменик српском војнику“ подигнут 1923. године на почетку Косовске улице, који је обновљен прошле године. На постаменту је скулптура војника у шињелу, са шајкачом и опанцима, који стоји ослоњен на пушку. На свим странама постамента налазе се плоче од црног мермера са именима 140 војника палих у балканским и Првом светском рату. У врху сваке плоче, изнад имена, уклесан је по један родољубиви стих.


ЗНАМЕНИТО МЕСТО


Поред осам споменика културе, на подручју Пожаревца постоји и једно знаменито место. Реч је о спомен-парку „Чачалица“, који се простире на 24 хектара. У њему се налазе споменици подигнути у част настрадалих партизана, црвеноармејаца, Јевреја и грађана.


ОКОЛИНА ГРАДА


У самом Пожаревцу има осам, а у његовој околини пет споменика културе. То су цркве у Кличевцу и Старом Костолцу, старо гробље у Трњану, манастир Сестрољин у Пољани и антички локалитет Виминацијум у Костолцу.