ГОМИЛЕ баченог буђавог хлеба, на неколико места у Националном парку "Фрушка гора", већ месецима шокирају планинаре и љубитеље природе, од којих су неки фото-записима објављеним на друштвеним мрежама указали на огроман проблем. Душан Томић, планинарски водич из друштва "Нафташ", минулог викенда је у шетњи "Долином кестенова", једном од најлепших предела Фрушке горе, у напуштеном планинарском дому "Странпутица", некадашњег, сада непостојећег друштва "Кестен" из Лединаца, затекао стотине разбацаних векни.

Прочитајте још:На Фрушкој гори 6.500 планинара

- То је на потезу испод "Црвеног чота", а дотле води и "туцаник", пут којим се аутом може доћи са "Тестере" - каже Томић. - Био сам шокиран, као и моји пријатељи и 50 планинара из Ирига, које смо срели на лицу места. Јер, знам да друштво "Кестен" и њихов дом не постоје већ две деценије. Унутар руинираног објекта убачене су стотине векни разног хлеба. Не знам чему то служи, можда да се животиње хране, али зашто је то онда унутар објекта. На најлонском паковању тост-хлеба видео сам датум да је произведено у јануару ове године. Не знам, не верујем да животиње то једу.

Са своје стране, Снежана Ђургуз, чланица планинарског друштва "Стражилово", како потврђује, 10. марта ове године у шетњи с пријатељима "налетела" је на сличну гомилу хлеба баченог крај потока Дубочаш.

Прочитајте још: Масовни помор сомова код Лесковца

- Забележила сам то телефоном из даљине, јер од, благо речено, непријатног мириса нисмо прилазили. Видело се да има хлеба, крофни, пецива, паковања у кесама и да је све бачено поред хранилице за животиње и да се све убуђало - каже Ћургузова.


Фото Приватна архива Душан Томић крај напуштеног планинарског дома

Ружа Хелаћ, председница "Војвођанске зелене иницијативе", истиче да се са актуелним проблемом на Фрушкој гори упознала преко друштвених мрежа, али и да њихова "зелена патрола" још није реаговала на ову тему.

- Сматрам да животиње не могу да једу тако бачен хлеб. "Зелена патрола" истражује много тога, посебно на Фрушкој гори, а недавно смо имали и емисију о томе - рекла је Хелаћева.

НЕЛЕГАЛНА ДЕПОНИЈА

У Националном парку "Фрушка гора" истичу да се хлеб, који се налази у напуштеном објекту, не користе за храњење животиња, али и да не знају ко га је тамо бацио.

- По извештају чуварске службе ЈП "Национални парк Фрушка гора" непозната особа је пре неколико дана довезла знатну количину хлеба и одложила га у "Странпутици". То је још један случај прављења нелегалне депоније на подручју Националног парка, о чему смо више пута извештавали јавност и указивали да је свако одлагање смећа на подручју парка кажњиво. Поднета је пријава против Н.Н. лица, а Служба чувара природе је већ извесну количину уклонила на прописану депонију - наводи се у саопштењу Националног парка "Фрушка гора".Фото С. Ћургуз  / Бачене векне крај потока Дубочаш