НИКО нема што Србин имаде". То није само у лепој српској песми, већ у стварности, у шта сам се уверио у последњих 48 година, колико сам у браку са дивном Српкињом и женом, Станицом из породице Симић, из села Брњца, надомак Лознице, између Јадра и чувених планина Иверка и Цера.

Овако говори Шојфнер Хајнц Јурги (70), Немац из града Нојса код Диселдорфа, бивши менаџер, данас пензионер који је, најмање три пута годишње на неколико седмица, некад и месеци, у Србији и завичају своје супруге. Одавно је сјајно савладао српски језик, па и неке његове финесе.

- Чуде се људи када ме питају одакле сам, а ја кажем "одакле и жена", како се у Србији каже - прича нам Шојфнер .

- Иза мене је скоро пола деценије брака са Станицом и толико година блискости за њеним сродницима, пријатељима, кумовима. Ово су дивни људи, имају душу која је, како волим да кажем, "већа од Хималаја". Одмах су ме прихватили, топло, срдачно и искрено, а увелико смо своји, род рођени. Уживам у сваком тренутку у овом крају.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - ЗБОГ ЉУБАВИ ДОШЛА У СРБИЈУ: Овде живимо слободније него у Америци

Овај пријатни Немац, иначе и добар познавалац историје и културе, каже да се показало на његовом примеру да је добро кад се указује шта један народ спаја, а не раздваја. Подсећа на сјајне односе, више од пријатељских, Фридриха Првог Барбаросе и Стефана Немање, као и славног Гетеа и Вука Караџића, иначе земљака његове супруге Станице.

Станица каже да је не воли само муж, "већ читава његова породица, фамилија и пријатељи од првог дана". Упознала је човека свог живота убрзо пошто је стигла у Немачку, кад није знала ниједну немачку реч.

ПРОЧИТАЈТЕ ЈОШ - КУВАЈЋАНИН КОЈИ ЖИВИ У ПАРАЋИНУ: Волим сарму, али не и зиму

- Како су били пажљиви и добри мени, тако су остали до данашњих дана, баш ме воле, као и моји мог мужа - прича Станица. - Волим што је дружељубив и што му се читав Брњац и околина обрадују када дође са мном у мој родни крај, где имамо породичну кућу.

Милутин Стевановић, пријатељ тог брачног пара, каже да Шојфнера читав крај, одмиља, назива течом, "јер се сети да свакога обрадује пажњом и у обичне дане, а посебно за рођендане, удаје, славе, преславе, пошто је усвојио и зна одлично све наше обичаја од Божића од Васкрса".

Шојфнер је недавно обележио 70. рођенадан, а поред гостију из Брњца стигли су и њихови пријатељи, Немци Михаил и Рената Хунд, који кажу да су одушевљени лепотом Јадра, завичаја њихове Станице, и ширином и топлином душе овдашњих људи.

- Први пут смо овде и сад нам је јасно зашто Шојфнер толико воли Србе, Брњац и Србију - каже Михаил Хунд.