Бошњачка Странка демократске акције (СДА) Санџака Сулејмана Угљанина јуче је на седници Скупштине општине Тутин, у којој има већину, донела одлуку о утврђивању назива и промена назива улица у тој општини, међу којима су спорни називи по Аћифу ефендији и Адему Демаћију.


Таква одлука је донета упркос противљењу коалиционог партнера СДП, чији је оснивач потпредседник Валде Србије Расим Љајић, а против усвајања предлога били су и одборници Странке правде и помирења Муамера Зукорлића.


Тако су се међу новим називима улица нашле контраверзне личности попут Аћифа Хаџиахметовића, познатијег као Аћиф ефендије, и једног од најпознатијих идеолошких вођа косовских Албанаца Адема Дамаћија, али и материјали који се користе у грађевини попут гипса и креча, јавља локални портал Индексонлајн.


После инвазије Сила осовина на Југославију за време Априлског рата 1941. године, Аћифа Хаџиахметовића је за градоначелника Новог Пазара именовао немачки окупатор на територији војне управе у Србији.


Био је члан централног одбора Друге призренске лиге, а крајем рата партизани су га стрељали због сарадње са окупатором и за масовне ратне злочине над Србима и убиства Албанаца и муслимана који су били против његове власти.


ПРОЧИТАЈТЕ И: УГЉАНИН ПОНОВО ПРОВОЦИРА: На митинг СДА у Тутину кренуо са две албанске заставе (ВИДЕО)


Међу новим називима улица су и имена и првог председника самопроглашеног Косова Ибрахима Ругове и поједини чланови сјеничке конференције, на којој је 1917. године донета одлука о враћању Санџака Босни.


У укупно 799 назива улица највише пута се могу видети називи дати по биљној култури попут коприве, зове, хибискуса, коприва, тепе, нане, глога и јаблана.


Јучерашња седница локалног парламента Тутина била је 21. по реду, а пред одборницима су биле 22 тачке дневног реда. На седници је усвојена и одлуку о организацији и функционисању јединица цивилне заштите на подручју ове општине.